Laatst heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland de klacht van een aantal burgers tegen de anti-islamfilm, die tijdens de zendtijd voor politieke partijen van de PVV op televisie werd getoond, ongegrond verklaard. Deze burgers vonden deze film discriminerend en aanzettend tot haat en wilden de PVV en diens partijleider strafrechtelijk laten vervolgen. Hoofdaanklager De Wit noemt een aantal van Wilders’ uitlatingen ‘weliswaar beledigend over moslims’, maar die uitlatingen zijn volgens hem gedaan binnen de context van het maatschappelijk debat. De Wit zei dat verder meespeelt dat Wilders het heeft over islam als godsdienst en niet over moslims.De Wit: ,,Wij vinden dat de uitlatingen van Wilders beperkt zijn gebleven tot de islam als godsdienstige beweging.” Volgens het OM plaatst de politicus ‘niet primair de Nederlandse moslims tegenover andere groepen in de samenleving’.Alsof ‘de islam’ een op zichzelf staande entiteit is en niet een godsdienst die door 1,5 miljard mensen wereldwijd wordt aangehangen die zich ermee geïdentificeerd voelen en als zodanig geïdentificeerd worden door anderen. Het is alsof een idioot gewoon zou kunnen gaan schreeuwen dat homoseksualiteit een perversiteit is en dat het pedofilie en verlies aan moraal met zich meebrengt. De LHTB-gemeenschap zou, terecht, zich ernstig gediscrimineerd voelen en zou erg bang zijn voor meer geweld tegen hun groep. Zou het OM dan ook met het argument komen dat dergelijke uitlatingen gezien moeten worden als ‘binnen een context van het maatschappelijk debat’? Dat haat en discriminatie tegen homoseksualiteit niet hetzelfde is als haat en discriminatie tegen homoseksuelen?Bovendien is al bewezen dat dergelijke anti-islamfilms wel degelijk hebben geleid tot ernstig geweld. Anders Breivik, de ultranationalistische, christelijk fundamentalistische, Noorse terrorist heeft in zijn manifest dat hij heeft uitgebracht ten tijde van zijn walgelijke terroristische haatactie, waarbij onder anderen 77 jongeren in koelen bloede door hem zijn doodgeschoten, dertig (30) keer gerefereerd aan de eerdere anti-islamfilm Fitna (2008). Dertig keer! (Bron: The Islamophobia Industry. Auteur: Nathan Lean.).Met zijn mening en beslissing slaat hoofdaanklager De Wit de plank volledig mis en laat Nederland zien dat men niets heeft geleerd van 4 en 5 mei. 

Nouaf Ajubi, Curaçao

ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.