Als boerenjongen lees ik dagelijks over de plannen om 1.000 koeien te gaan houden op 40 hectare. Een zeer ambitieus plan, maar start eens met 100 koeien. Dan doet u ervaring op met de gevolgen en voorkomt een enorm drama.
Weet u dat een koe 500 kilogram mest per week produceert? Dat een koe dagelijks 100 tot 150 liter water nodig heeft, zeker hier in de tropen? Dat een koe dagelijks 30 tot 40 kg voer nodig heeft? Vermenigvuldig deze aantallen met 1.000 en er komen enorme aantallen aan het licht.
Als dit plan uitgevoerd wordt met 1.000 koeien, dan lopen binnen een maand de koeien tot hun buik in de mest. Het trekt gigantisch veel vliegen en muggen aan, die ziekten verspreiden onder mens en dier. Dit wordt een humanitaire en een veterinaire ramp, waarvan u geen weet heeft.
Nogmaals een geweldig plan, maar bouw het op in fasen en trek lering uit de feiten.
Met dank aan mijn vriend Henk van der Wind in Nederland, die 80 koeien houdt op 40 hectare. Het maximale aantal op dat grondgebied.
Henk Aberson,
Sta Catharina

ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.