Sea Aquarium en Substation willen hierbij reageren op recente berichtgeving in de media over de procedure tussen hen en Lions Dive.
SQ en Substation zijn verheugd dat geen van de vorderingen van Lions Dive, te weten:
• Een volledig verbod op de aanleg van een kade bij het schiereiland;
• Een volledig verbod op het aanmeren van de Chapman;
• Een gebod tot het verwijderen van een kraan waarmee de onderzeeër van Substation wordt verplaatst;
• Een verbod op baggerwerkzaamheden;
• Een verbod op onderhoudswerkzaamheden aan de zeeweringen;
• Een volledig verbod op het aanmeren van alle schepen langer dan 15 meter;
• Een verbod om buiten bepaalde tijden werkzaamheden te verrichten;
• Een gebod om bepaalde kettingbedingen op te nemen in toekomstige leveringsakten;
• Een gebod tot het verwijderen van een object op het parkeerterrein van Sea Aquarium;
• Een gebod tot het verwijderen van bepaalde materialen op het terrein;
door de rechter zijn toegewezen en hopen nu met het Lions Dive samen te kunnen werken aan een voor de bewoners van Curaçao en toeristen aantrekkelijk Bapor Kibrá.
In het vonnis is uiteindelijk een compromis vastgelegd dat Sea Aquarium en Substation zelf hadden voorgesteld, maar dat Lions Dive niet wilde accepteren.
Dit compromis houdt in dat de geplande kade ongeveer 10 meter verder naar het oosten wordt aangelegd en dat de Chapman maximaal 8 keer per jaar aanmeert. Na vele jaren procederen tegen enorme juridische kosten heeft Lions Dive dus niet meer bereikt dan wat Sea Aquarium en Substation ook zonder die procedure wel hadden willen doen. Al het overige is afgewezen. Wel heeft het Hof nog geoordeeld dat het schiereiland onrechtmatig zou zijn vergroot, overigens zonder te bepalen hoeveel het dan te groot zou zijn geworden en wat voor schade dat dan zou kunnen hebben veroorzaakt.
Overigens is de procedure waarin nu een vonnis is gewezen, niet de enige procedure geweest tussen Sea Aquarium en Lions Dive in de afgelopen jaren. Zo heeft Lions Dive herhaaldelijk bezwaar en beroep aangetekend tegen vergunningen van Sea Aquarium.
In die procedures is Lions Dive nimmer in het gelijk gesteld door het betreffende bestuursorgaan of door de rechter. Verder is geprocedeerd over onrechtmatig gebruik door Lions Dive van eigendom van Sea Aquarium. Ook in die procedure is Sea Aquarium in 2016 in het gelijk gesteld en werd Lions Dive veroordeeld, op straffe van dwangsommen. Lions Dive had nog enkele tegenvorderingen ingesteld, maar die werden allen afgewezen.
Sea Aquarium en Substation vonden het gepast om deze aspecten naar buiten te brengen om onvolledige en onjuiste beeldvorming te vermijden.
Sea Aquarium en Substation,
Curaçao

ADBrief 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.