Met nog maar krap tien dagen te gaan, kunnen wij merken dat er aanhoudende geruchten zijn, dat een aantal politieke partijen vaste afspraken heeft gemaakt om na de verkiezingen een regering te vormen zonder de PAR. Niet zonder reden, want dezelfde bronnen verwachten een enorme teruggang van de PARse populariteit. Wij zijn er nog niet achter welke partijen het precies zijn. Vast staat in ieder geval, dat de PAR geen absolute meerderheid zal behalen, terwijl er van de huidige andere coalitiegenoten, FOL en PNP hoogstwaarschijnlijk na de verkiezingen niet veel zal overblijven. Van alle partijen buiten de PAR, heeft alleen Pueblo Soberano van Helmin Wiels duidelijk gezegd dat zijn partij na de verkiezingen in ieder geval niet met de PAR zal samenwerken. Alle andere partijen nemen ogenschijnlijk een afwachtende houding aan. Dat betekent dat de PAR behalve dat zij niet de grootste partij meer zal worden, het niet eenvoudig zal lukken om een partner te vinden, zonder dat zij heel wat water bij de wijn moeten doen. Slaafse coalitiegenoten, zoals zij de laatste jaren gewend waren, zijn niet meer voorhanden. Aan de andere kant is haar hele campagne erop gericht, dat zij het werk wil afmaken. Kennelijk dienen wij daaronder te verstaan, dat zij hun programma integraal willen uitvoeren. In een stelsel, waarbij de regering moet worden gevormd door een coalitie bestaande uit een aantal partijen, moeten alle deelnemers tot een compromis komen, waarbij ze allemaal - zonder uitzondering - een veer moeten laten.
In het verleden heeft de PAR bij het vormen van een coalitie voorwaarden vooraf gesteld. Zoals ik eerder heb betoogd, zie ik in de huidige partijen geen slaafse navolgers, die coûte que coûte in de regering willen komen en dan ook bereid zijn hun ziel en zaligheid te offeren teneinde te mogen deelnemen aan een regeringscoalitie, waarbij het programma van de PAR integraal dient te worden gevolgd, terwijl van hun eigen programma enkel die punten kunnen worden verwezenlijkt, die volledig overeenkomen met het PAR-programma. Daarmee sluit de PAR zichzelf uit van regeringsdeelname. Mede gezien het feit, dat zij in de ruim zestien jaar dat zij heeft geregeerd er een enorme puinhoop van heeft gemaakt, hoeven wij over hun uitsluiting dan ook niet te treuren. Bovendien heeft de partij een aantal bijzonder dubieuze kandidaten, die het volk schrik inboezemen. Wij zullen de zaken kritisch blijven volgen.

Segunde Demeo (‘Sumpiña’), Curaçao

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.