Bijna dagelijks zie ik de aankondiging in de krant die luidt: ‘Hubentut, Bunita Kreashon’. De meeste mensen hebben geen probleem om dit te geloven, totdat de jeugd hen uit die illusie haalt, wanneer sommigen van hen hun destructieve mentaliteit demonstreren. Nauwelijks was de officiële verkoop van vuurwerk op 27 december begonnen, of enkelen van de ‘bunita kreashon’ hadden op de 28e mijn brievenbus met vuurwerk opgeblazen. Dat was niet de eerste keer. Ik durf te zeggen dat dit niet het werk is van Curaçaose jongeren, want dit is een typisch spelletje van Nederlandse kinderen. Ik hield enkelen van hen in de gaten bij mij in de straat, maar ze wisten wanneer ze hun slag konden slaan. Natuurlijk deden ze hun laffe, destructieve daad stiekem en verdwenen ze daarna. Ze hebben geen handtekening erbij achtergelaten zodat ik hun ouders de rekening kon presenteren en die knapen aan de politie kon overdragen.
Wie weet hoeveel brievenbussen ze misschien nog hebben opgeblazen! Ze beseffen niet dat ze bezig zijn andermans eigendom te vernielen met hun ‘spelletjes’ en dat dit strafbaar is. De ‘bunita kreashon’ die het heeft uitgevoerd heeft kennelijk niet van zijn ouders geleerd dat je andermans eigendom moet respecteren.
We zien dus wat er gebeurt wanneer de ‘bunita kreashon’ niet positief kan omgaan met hun vrije tijd. Wie weet hebben zij pas nog gezongen van ‘vrede op aarde’. Die figuren kunnen een voorbeeld nemen aan de anderen die zich wel correct gedragen, anderen helpen of iets voor het eiland doen. Ik geef hun ouders de boodschap om hun ‘bunita kreashon’ discipline bij te brengen zodat ze een ander soort mens worden. Alleen met gedegen vorming kunnen ze ‘bunita kreashon’ worden. We hebben andere soorten jongeren nodig die weten wat respect is, creatief kunnen zijn en die zich ver van het kwaad weten te houden. Ik zou graag zien dat de lafaard(s) de moed kon(den) opbrengen om oog in oog met mij te staan en toe te geven wie het gedaan heeft (hebben). Dan kon ik eens een hartig woordje tot hem(hen) spreken.

Sedney Jansen,
Curaçao

ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.