De sluiting van de krant Ultimo Noticia, zagen we al maanden geleden aankomen toen Dick Drayer,de journalist/fotograaf, een rechtszaak tegen Ultimo Noticia begon vanwege de foto’s die de krant had gepubliceerd zonder hem ervoor te betalen, ondanks alle toenadering van Dick om hierover te praten. De rechter heeft een vonnis uitgesproken en Ultimo Noticia veroordeeld tot betaling van 100.000 gulden.
Sinds een of andere popiejopie minister de mediamarkt heeft opengegooid en elke idioot met een mengpaneel een vergunning heeft gegeven voor een radiostation hebben we nou meer radiostations dan kerken. Natuurlijk gaat iedereen op dezelfde adverteerders af om die als klant binnen te halen, wat hetzelfde probleem was met de kranten.
Hetzelfde gold voor de reclamebureaus want die moesten er ook aan geloven en was het de val van grote bureaus zoals Jonkheer en Hagen wat later Jonkheer was geworden na de splitsing en nu ook ten dode is opgeschreven en niet meer bestaat. De spoeling werd dun en was het een kwestie van wie de langste adem had.
Radiostations die niet politiek gebonden waren en geen gouden contract met de regering hadden om politieke figuren in een goed daglicht te zetten kregen het moeilijk en moesten allerlei capriolen uithalen om hun hoofd boven water te houden.
De Papiamentstalige kranten gingen de choquerende nieuwsverslagkant op en trokken daarmee volle zalen want men wil bloed en ellende zien en daar speelden ze ook op in: lijken op de voorpagina, mensen die verminkt in auto’s lagen na een ongeluk, politieke figuren die met een hartaanval op de parkeerplaats lagen na een rendez-vous met een secretaresse. Dat verkocht als warme broodjes.
Men ging grenzen verleggen om te kunnen concurreren en links en rechts foto’s van alles en iedereen jatten om meer kranten te kunnen verkopen. God om een fiets vragen werkt niet. God om vergiffenis vragen werkt misschien wel. Dus jat een fiets en vraag God daarna om vergiffenis. Datzelfde principe gebruikte Ultimo Noticia en men pikte foto’s van Dick Drayer omdat Dick wel overal bij is en de rest niet (St. Maarten na orkaan Irma is daar een voorbeeld van).
Toen Dick Ultimo Noticia erop attendeerde dat het niet netjes was en aanbood om te betalen voor de foto’s werd hij genegeerd en beledigd en speelden ze de ‘Makamba’-kaart natuurlijk, want dat begrijpt de simpele man met een minderwaardigheidscomplex van hier tot Wishi en beaamt het gelijk en kopen ze de Ultimo Noticia want die spreekt wel hun ‘racistische’ taal.
Sinds de dood van een van de eigenaren liep hun abonneebestand steeds harder achteruit en zagen de werknemers geen toekomst meer in de krant en was de motivatie verdwenen. Toen het vonnis viel was het een ideaal moment om de boel te laten klappen en de schuld te geven aan het vonnis en vooral die ‘Makamba’ omdat het zijn schuld zou zijn. Het leuke is dat tot op de dag voor de sluiting zij nog steeds de ‘balls’ hadden om een foto van Dick Drayer te plaatsen zonder ervoor te betalen.
Dat een directie het zo ver kan laten gaan dat ze de toekomst van de werknemers, en hun gezinnen, die jarenlang voor hen hebben gewerkt, opofferen om hun eigen gezichtsverlies te dekken is gewoonweg schandalig en crimineel.
Want uiteindelijk was het hun arrogante houding en hun eigen wanbeleid wat heeft geleid tot de sluiting van de Ultimo Noticia en niet Dick Drayer die volkomen in zijn recht staat, want iedereen heeft recht op betaling voor werk wat hij verricht, en daar gaat het om!
Ik blijf lachen op deze klip want schijnbaar als je hier de waarheid zegt, ben jij de gebeten hond!
Arthur Donker,
Curaçao

ADBrief 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.