15 december, Koninkrijksdag, is een officiële feestdag op basis van de Landsverordening PB 2008 no. 50. Terwijl 10 oktober nog geen officiële vrije dag is, want het is niet in een wet vastgelegd. Er was slechts een proclamatie van de regering.
We leven echter in een democratische rechtstaat en dat betekent onder andere dat de regering slechts bevoegdheden mag uitoefenen waartoe die gemachtigd is door wettelijke bepalingen. Dus het uitroepen van een vrije dag (proclamatie) zonder daarvoor een wettelijke regeling te hebben, is onbehoorlijk bestuur. Voorts is het ook onzorgvuldig omdat het grote gevolgen kan hebben voor de rechten van de burgers. Noemenswaardig is hier het recht van de werknemer op een vrije dag maar ook indien de werknemer moet werken het recht op 200% loon voor die dag. Zonder de wettelijke vastlegging kan de werknemer deze rechten niet afdwingen. Een werkgever zou kunnen weigeren om de werknemer die dag vrij te geven en ook de betaling van 200% kan worden geweigerd.
De minister van Sociale Zaken en Arbeid kondigde in de aanloop naar 10 oktober 2017 in een advertentie de verplichting om 200% loonkosten te betalen. Een goed bedoelde actie, maar zonder wettelijke basis heeft deze instructie geen enkel rechtskracht.
In de landsverordening voor de regeling van Koninkrijksdag als officiële vrije dag werd gewijzigd: de arbeidsregeling 2000; het wetboek van Koophandel; de ambtenarenrechtspraak; de LMA en de Landsverordening Kustwacht. Deze landsverordening werd door alle ministers van het kabinet-De Jongh-Elhage getekend. De vaststelling van 10 oktober als officiële vrije dag moet op dezelfde wijze geschieden. Zonder wet is 10 oktober geen officiële vrij dag.
Ik heb met het schrijven van dit artikel gewacht tot het moment dat deze bijdrage niet kan worden gebruikt om onrust te zaaien. Ik hoop echter wel dat met de nodige spoed gewerkt zal worden aan de wettelijke vaststelling van 10 oktober als officiële feestdag zoals het hoort in een democratische rechtstaat.

Omayra V.E. Leeflang
Oud-minister en Statenlid

 ADBrief 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.