Deze brief heb ik op 8 december 2017 per mail naar de Raad van Bestuur Sehos gestuurd in reactie op een brief van 30 juni over de tegemoetkoming in de premie van de basisverzekering ziektekosten (bvz). Ik reageer als gepensioneerde werknemer van het Sehos, waar ik 42 jaar gewerkt heb. Ik ben nu acht jaar gepensioneerd:
De inhoud van uw schrijven is bij mij en vele andere gepensioneerden die mij hebben benaderd, niet in goede aarde gevallen. Bij het invoeren van de bvz, heeft de wetgever (Staten en overheid) een flagrante fout begaan. Men heeft namelijk de gepensioneerden van bedrijven die ‘eigenrisicodragers’ zijn niet uitgesloten van deelneming aan de bvz. Het Sehos heeft gretig van deze omissie misbruik gemaakt om de gepensioneerden van het Sehos onder druk te zetten om zich te gaan inschrijven bij de SVB. De gepensioneerden hadden geen keuze daar het Sehos per brief d.d. 20 augustus 2013 stelde dat het na 1 september 2013 de ziektekosten van zijn gepensioneerden niet meer op zich zou nemen. Daarentegen heeft de Refinería Isla deze verraderlijke handeling van het Sehos niet gevolgd en hun gepensioneerden bleven vallen onder de ziektekostenregeling van de Refinería Isla. Frappant is dat de ex-directeur van de Isla toentertijd de algemeen directeur van het Sehos was. Het laat geen twijfel dat het Sehos de gepensioneerden als ‘waste’ heeft beschouwd en hen eruit heeft gegooid. ‘Shame on you’.
In de plenaire vergadering indertijd waarbij enkele honderden gepensioneerden aanwezig waren, heb ik duidelijk gesteld dat ik bezwaar heb aangetekend bij de minister, overheid, SVB en Staten, betreffende genoemde omissie in de Landsverordening bvz. Inmiddels is bij de reparatie van genoemde landsverordening de nodige verandering gebracht, waardoor de gepensioneerden kunnen blijven vallen onder hun eerdere werkgever indien deze behoorde tot de groep ‘eigenrisicodragers’.
De Sehos-gepensioneerden hebben geopteerd om te blijven vallen onder de bvz, omdat het Sehos besloot tot (partiële) tegemoetkoming (8 procent en daarna 4 procent) van de door hen te betalen premie bvz. Het gedeelte van 2 procent, dat voor rekening blijft van de gepensioneerde, zou toch betaald moeten worden indien men onder de ziektekostenregeling van het Sehos zou gaan vallen.
Uw bovengenoemde brief geeft de indruk dat u van plan bent om de tegemoetkoming stop te zetten. Dit getuigt niet van respect voor de gepensioneerden, die meer dan 40 jaar in dienst van het Sehos waren. Een poging uwerzijds om de genoemde tegemoetkoming stop te zetten druist dan regelrecht in tegen het in de wet vastgelegde standpunt.
Het is goed dat u weet dat indien u toch overgaat tot stopzetten van de tegemoetkoming waardoor de Sehos-gepensioneerden de volle 6 procent premie moeten gaan betalen, alle gepensioneerden conform de wet, ervoor zullen opteren om terug te gaan vallen onder de ziektekostenregeling van het Sehos.
Felix D. Pinedo
Curaçao

ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.