Ik hoorde dat op social media de MCB er flink van langs heeft gekregen naar aanleiding van mijn ingezonden stuk ‘Belastingmoraal’. Als gepensioneerde schooljuffrouw weet ik natuurlijk dat ‘tekstverklaring’ altijd een moeilijk vak is geweest en dat blijkt nu ook weer.
In de inleiding stond een stelling: De Staten leveren slechte wetten af, die rechtsgeldig zijn en waaraan iedereen zich toch moet houden.
In de kern werd een situatie beschreven, waarin duidelijk werd hoe slechte wetten ongemakkelijke situaties creëren.
In het slot werd de conclusie getrokken, dat de belastingwetgeving op Curaçao toestaat dat de koopkracht van weduwen gehalveerd wordt door de verdubbeling van de inkomstenbelasting, terwijl grootverdieners er mee weg komen als ze helemaal geen belasting betalen.
De medewerkers van de MCB hebben niets verkeerd gedaan. Integendeel.
Zij worstelen met de slechte wetten die de Staten al of niet gelezen goedkeuren en proberen er het beste van te maken. In dit geval betrof het de belastingwetgeving en het nieuwe erfrecht.
Het heeft dus geen enkele zin om boos te worden op de MCB bank of op de rechters als zij iemand vrijspreken. Iedereen moet zich aan de wet houden.
De ware schuldigen zijn de Statenleden. Zij beschikken over de wetgevende macht. Als zij, niet gehinderd door enige kennis van zaken, ondeugdelijke wetten goedkeuren, moeten zij ter verantwoording worden geroepen.
Zij verdienen onze boosheid.
Elisabeth Hollander,
Curaçao

ADBrief 800

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.