De tentakels van GZE om zoveel mogelijk macht en invloed te kunnen uitoefenen in onze economie, zijn inmiddels wijdverbreid, maar niet onverbrekelijk (in juridische zin) vastgeklampt door GZE, zonder dat GZE nog zelfs maar een dubbeltje in onze olie-industrie heeft gestoken.

Voorbeelden:
1. In de olie-industrie, wel/niet, wel/niet, wel/niet moderniseren van de Isla, spelletje van GZE om ons aan het lijntje te houden;
2. In de olie-industrie wel/niet, wel/niet, wel, wel, wel, maar misschien toch niet: het bouwen van een nieuwe raffinaderij op Bullenbaai. Met het traineren, een jaar lang sedert november 2016, is het Addendum losgepeuterd en daarmee heeft GZE bereikt dat ze juridisch verlost werd van de verplichting de Isla te moderniseren. In het Addendum is hun de optie geboden van de bouw van een nieuwe raffinaderij op Bullenbaai.
3. Samenwerkingsverbanden met alle ONVs eruit gesleept via manipulatie van de regering, hiermee een prachtkans veroverd om als pottenkijker op de hoogte te geraken van op stapel staande projecten en eventuele andere buitenlandse strategische partners buiten spel te zetten;
4. Voorstel tot oprichting van een APC-bank, waarin 105 MILJOEN gulden zal worden ingebracht door GZE (die in het Verre Oosten op sterven na dood is, en wis en zeker in geldnood verkeert). Met dit onzalige plan komen de toekomstige pensioenuitkeringen uit het APC-fonds op de tocht te staan.
5. Aanbod aan FKP om het grote woningbouwproject in Wishi te financieren, uit de goedheid van hun hart? Hoe wordt de terugbetaling geregeld?
6. Toeristenindustrie, want daarin valt veel geld te verdienen in de horeca, vooral restaurants, maar ook in de hotel sector, ze waren - naar verluidt - van plan het Plaza Hotel te kopen, maar konden niet bieden, vanwege geldgebrek door de problemen in het Verre Oosten.
7. Onderwijs: Feffik en UoC, Feffik onder het mom van opleiding van lokale arbeiders voor de olie-industrie (ja, wellicht met als medium van kennisoverdracht, dus als de instructietaal het Mandarin of een Kantonees dialect). En UoC met de donatie van een leerstoel, waarmee de onafhankelijkheid van de universiteit als academisch instituut op het spel komt te staan, zeer zeker onder druk komt te staan.
8. Onze diepzeehaven Bullenbaai: dit is bovenal de felbegeerde prijs.
9. Het achterland op Bullenbaai: om de overslaghaven daar te realiseren en zelf het grootste profijt daaruit te trekken;
10. Aqualectra: de grootste pijler in onze energiekolom, dan heeft GZE grote greep op de hele samenleving en de mogelijkheid om de tarieven aan de eindgebruikers vast te stellen.
11. Selikor, thans belast met het ophalen van huisvuil, zal in de toekomst met behulp van GZE ook belast zijn met het ophalen en verwerken van industrieel afval. Hierdoor zullen de diverse andere bedrijven die thans reeds belast zijn met deze werkzaamheden, gewoon uit de markt gedrukt worden.
11. Last but not least: de bouw van de gas terminal, ofschoon GZE, trader zijnde, geen kaas heeft gegeten van het bouwen van LNG-terminals. Uiteindelijk doel is om via een erfpachtrecht of via de BOO-constructie een groot deel van de Bullenbaai in beheer en onder hun controle te krijgen. Hiermee wordt effectief en bij voorbaat Curoil de markt uit gedrukt, want in de toekomst zal Curoil noodgedwongen moeten overstappen vanuit de handel in olie, naar de handel in gas. 
Over 10 tot 15 jaar zijn wij een ‘département d’outremer’ van China, maar niet vergelijkbaar met de relatie tussen Nederland en de BES-eilanden. O nee, Curaçao wordt een wingewest voor China die miljarden gaat verdienen aan de exploitatie van Curaçao, niet alleen de Bullenbaai haven, maar heel Curaçao.

Margué Nahar,
Curaçao

ADBrief 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.