Wij noemen het Gay Pride. Een reeks van evenementen die plaatsvinden in grote en kleine steden en die we vieren in een heteroseksuele wereld. Deze viering van leven, liefde en vrijheid gaat niet alleen over parades en feesten. Het gaat over de homoseksuele gemeenschap die zichtbaar is en behoort tot een gemeenschap, een eiland, een land, een natie en de wereld. Het gaat om de hoop dat niet alleen dingen beter worden maar dat de dingen ook blijven verbeteren.
We moeten er vooral voor waken dat de discriminatie tegen de homogemeenschap niet erger wordt in 2017. Wanneer Pride-parades, -gebeurtenissen, -films, -feesten en -discussies plaatsvinden, worden we gezien als meer dan alleen een karikatuur van wie we zijn. We worden gezien als echte mensen: moeders, vaders, zonen en dochters. Grappig, dom of serieus, op deze manier worden we meer dan alleen een schaduw om bang voor te zijn. We worden trots op het uitkomen, het open zijn en onszelf zijn.
Gay Pride gaat over zorg en verantwoordelijkheid. We zorgen voor onze gemeenschap en we willen de schaamte overwinnen, het taboe doorbreken en de geweldige levens die we leven, vieren.
Gay Pride is de viering van het leven, de mensenrechten en uiteindelijk het recht om lief te hebben wie we willen. Pride is ook nodig voor degenen die al die jaren gevochten hebben, zodat we de levens die we nu leven kunnen leiden. Pride is een krachtige manier om aan te tonen dat we diegenen die een plek willen creëren waar gay zijn iets verborgens en beschamends is, verslaan.
Denk eens aan de jonge volwassen mensen die ervan dromen om naar een Pride-event te gaan. Die ernaar hunkeren zichzelf te kunnen zijn zonder vrees voor de oordelen van anderen. Denk aan de oudere homoseksueel voor wie Pride een herinnering is aan hoe ver we zijn gekomen.
Gay Pride is ook voor de ouders, de broers, zussen en voor alle vrienden. Natuurlijk is de Pride niet voor iedereen. En dat is oké. Dat betekent niet dat er iets mis is met de Pride. Sommige mensen groeien eruit. Sommige mensen zijn er nooit geschikt voor geweest. Maar zolang er nog mensen zijn die Pride nodig hebben, moeten we als een gemeenschap nog steeds organiseren, blijven marcheren en blijven stijgen.

Frank Holtslag (President Curaçao Pride),
Curaçao

ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.