Het houdt écht niet op, we blijven (dure) beslissingen nemen zonder na te denken, wat ons steeds handen vol geld kost.Om maar een paar te noemen bijvoorbeeld, de Leerplicht en Gratis School voor iedereen. Het is te triest voor woorden, maar ja wat wil je van bestuurders die niet eens normen en waarden kennen en zelfs meppen in het parlement normaal vinden, laat staan dat ze een Havodiploma hebben.
Wij zitten nu met een 5,4 miljoen strop in onze keel omdat we, niet voor de eerste keer maar de tweede keer, camera’s wilde instaleren om het rijgedrag van onze cowboys op onze wegen te temmen. Tweede keer ja!
Een paar decennia geleden kwam iemand al op het lumineus idee om camera’s op de kruispunten te plaatsen omdat toen al rijden door rood tot een nationale sport was verheven en als iemand zelfmoord wilde plegen zijn kans van slagen groter was als hij de straat over stak als het licht op rood stond dan van de Juliana brug af te springen.
Op verschillende kruispunten werden er kastjes geplaatst en zouden ze een camera steeds van locatie verwisselen zodat men niet wist waar er wel of niet geflitst werd. Op zich geen slecht plan en ik zie nog mijn grote vriend Angel Salsbach bij het kruispunt daar bij het Joodse begraafplaats bij Arrarat staan toen de eerste camera geïnstalleerd werd. Iedereen verwelkomde het initiatief en keek uit naar de resultaten.Na een paar weken kwam men erachter dat de film niet op Curaçao ontwikkeld kon worden en viel dat hele plan letterlijk in het water.Die palen met die hokjes waar de camera in moest komen staan nog bij de verschillende kruispunten als een herinnering van hoe je het niet moet doen.
Dinsdag stond er in de krant dat het hele initiatief om camera’s te plaatsen op de bekende racebanen op Curaçao geen doorgang zal vinden omdat er geen wetgeving is om de eigenaar (niet de bestuurder) van de auto verantwoordelijk te stellen voor de overtredingen, zoals te hard rijden of rijden zonder gordel.
Dus die waarschuwing op alle auto’s van UTS waarop staat dat als de auto (ja, niet de chauffeur) te hard rijdt je UTS moet bellen om het door te geven heeft ook geen zin. Alsof dat helpt want ze nemen de telefoon niet eens op. Er is geen wet wat de kentekenaansprakelijkheid bepaalt, dus het feest gaat alweer niet door. 5,4 Miljoen weer weggegooid omdat men niet nagedacht heeft hoe dat moet gaan lopen en omdat het in Nederland wél werkt wil nog niet zeggen dat het hier ook werkt.
Dus nou dat we dat weten gaan we rustig door met racen want ze kunnen ons toch niets doen. Kijk zulke dingen maken mijn dag weer goed en zetten een glimlach op mijn gezicht want tot vandaag aan de dag plaag ik Angel Salsbach over zijn fotostudio bij de kruispunten.
Ik blijf écht lachen op deze klip want zelfs een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen, geen wonder dat wij niet vooruitkomen want we blijven steeds struikelen. 

Arthur Donker,
Curaçao 

Noot van de redactie: In het artikel van dinsdag stond niet dat de camera’s niet geplaatst worden. Sommige staan er zelfs al. In het artikel stond dat de foto’s nog niet gebruikt kunnen worden tot de kentekenaansprakelijkheid in de wet is ingevoerd.

ADBrief 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.