Het is hier de gewoonte om een kind bij de geboorte een combinatie van de namen van de vader en de moeder te geven. Allemaal goed en wel, maar soms zadelen ze het arme kind voor de rest van haar leven met een naam op die ze zelf niet eens kan uitspreken en geven ze haar voor het gemak een troetelnaam, die ze daarna tot aan haar dood toe zal gebruiken. En dan staat er bij het overlijdensbericht haar officiële naam met gelijk daarachter bijvoorbeeld ‘beter bekend als Miesje’ omdat niemand haar bij haar officiële naam kent. Het is ook een sport geworden om alle overlijdensberichten te lezen om te kijken hoeveel ‘buitenkinderen’ een man heeft want de namen van die kids staan ook altijd in die berichten. Ja, dat moet want stel je voor dat er wat te verdelen valt zeg! Het probleem is als je bijvoorbeeld een cheque uitschrijft voor iemand die je niet anders kent dan bijvoorbeeld Miesje en die gaat naar de bank om het te incasseren krijgt ze het geld niet want de naam klopt niet met haar identiteitsbewijs. Zo was er een die bij mij met haar cheque terugkwam omdat ze haar cheque niet wilde cashen omdat haar gegevens niet klopten. Ik moest twee keer lezen om haar naam te ontcijferen en moest mijn lach inhouden anders zou ik aan flarden liggen. Dat is heel gevaarlijk hier om iemand uit te lachen want dan slaan alle stoppen door en gebeuren er hele rare dingen, want dat is gezichtsverlies. Ik vroeg haar hoe ze aan die naam kwam, zei ze dat toen haar moeder zwanger was van haar, zij een keer bij de ingang van de haven stond en kwam er net op dat moment een Amerikaans oorlogsschip binnen en ze vond de naam van dat schip zo mooi dat ze haar zo noemde, Usnavy. Wij kennen dat allemaal als US Navy. Ik blijf lachen op deze klip want stel je voor dat je vader Lorenzo zou heten en je moeder Loraine zou dat kind dan Lolo moeten heten. Zouden ze haar maar voor het gemak Poesje noemen denk je?

Arthur Donker,Curaçao

ADBrief 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.