Jaren geleden toen ze de leerplicht hadden ingevoerd, zei ik al dat het een flop zou worden om de simpele reden dat het niet realistisch was en haast niet uitvoerbaar. De ouders zouden aansprakelijk gesteld worden als de kinderen niet naar school gingen; allemaal goed en wel, maar het werkt niet. Ik werd toen beticht van negatief zijn en destructief en weet ik wat allemaal nog meer.Hoe wil je een ouder verantwoordelijk stellen als dat arme mens overdag moet werken voor een hongerloon of een onderstandstrekker die net genoeg krijgt om niet van de honger dood te gaan, die dan een paar kids heeft die zij dan naar school moet sturen met een kopje thee en twee crackers als ontbijt? Uniformen, schoenen, boeken en weet ik wat er allemaal bij komt kijken om een kind naar school te sturen, natuurlijk zal het weleens fout gaan, wat doe je dan? Ga je de moeder bekeuren, opsluiten, haar kids afpakken?Jarenlang hebben een paar ‘inspecteurs’ in dure auto’s rondgereden en hebben ze vrijende paartjes betrapt en die weer naar school gestuurd. Het was onmogelijk dat die paar mensen de duizenden kinderen in de gaten konden houden het was niet realistisch. Vandaag de dag blijkt dat ik toch gelijk had en dat het een grote flop is geworden.Als je logisch nadenkt en ook de middelen hebt om de absentielijsten allemaal te kunnen controleren, kan het misschien werken, maar dan nog heb je altijd wel mensen die zeggen: ‘Ik heb het niet of ik kan het niet betalen dus doe maar wat je moet doen’.En dan heb je een ander probleem gecreëerd waar je niet op gerekend hebt en wat gebeurt er dan: ‘Weet je wat de oplossing is? We laten het voor wat het is, don’t rock the boat!’En dan zijn wij vandaag op dat punt beland en hebben we handen vol geld verkwist aan een of ander idioot plan waarvan we van tevoren wisten dat het zou mislukken.‘Furia di masbangu’ noemen ze dat, mensen beginnen vol enthousiasme met ondoordachte projecten terwijl met een beetje meer realistische kijk het misschien wél zou lukken.We moeten een keertje van het gezegde ‘Si Dios ke’ (Als God het wil) af, want we schuiven de verantwoordelijkheid af in de schoot van Dios en zijn dan niet verantwoordelijk als het mislukt omdat God het niet zo had gewild. Ik blijf lachen op deze klip, want we zagen het aankomen en nu gaat het bekende vingertje alle kanten uit, behalve de goede.

Arthur Donker, Curaçao

ADBrief 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.