Verwijzend naar de titel ben ik van plan om a la parlementariër Constancia bloedneuzen te gaan uitdelen. Naar mijn weten is zij redelijk ongestraft. Natuurlijk niet ‘zomaar’ zoals zij deed, maar wat gefundeerder. En dit alles bij wijze van spreken, natuurlijk.
De eerste bloedneus is voor B. Whiteman (B.W.). Deze vond het niet nodig om op verzoek van minister Koenders van Buitenlandse Zaken de hoofden bij elkaar te steken voor wat betreft de voorgenomen snode plannen om China in plaats van Venezuela naar binnen te halen. Dit niet in het minst om er juridisch naar te laten kijken. Dit duidt mijns inziens op het Calimero-syndroom, navelstaarderij en het niet kunnen pruimen van andere attitudes van elders in het Koninkrijk, anders dan ‘de eigen’.
Zijn partijgenote Larmonie krijgt er ook één, door gewoon op eigen initiatief, in plaats van hoe het hoort, te graaien uit de geldpot door de belastingbetaler gevuld. Ook nog wegens het willen doordrukken van de discriminatoire 80/20-wet. Die andere ‘niet volgens de regels’-graaier was B.W. zelf, dus hij krijgt zelfs twee op zijn neus.
De volgende is die voor ex-minister Constancia zelf dus, dit wegens het indertijd afwijzen van het voorstel van Nederland om deel uit te willen maken van de beste gezondheidszorg ter wereld. En nu zitten we met de gebakken peren. In ieder geval is een deel van de eerste lijnzorg een aanfluiting geworden. De MRI heeft wachtlijsten van zes maanden, et cetera. Perfect geoliede medische hulp in Colombia, alleen velen komen helaas niet meer terug. Dat was in de tijd van uitzending naar Nederland heel anders.
De derde is die voor ex-minister Suzy Römer, die tegen beter weten in besloot voor ontwikkeling van Oostpunt. Hoorde ook nog iets over dure, snode, teruggedraaide plannen in verband met politieacademieopleiding. Terwijl veel natuurexperts van heinde en verre erop wezen hoe veel uniek en waardevols er aanwezig is onder de zeespiegel, kiest men hier zoals gewoonlijk voor de quick buck en ‘na ons de zondvloed’ en ‘nos mes por’. Overigens geloof ik niet dat ze een MER (milieueffectenrapport) of archeologische studie/reportage besloot aan te vragen, alvorens er de bulldozer in te laten zetten.
Ook Mac Cijntje krijgt er een, door het niet kunnen rekenen. Dat wil zeggen het blijven zieken (het verwisselen van die i en de e kan ook) over onafhankelijkheid als serieuze optie voor het huidige samenraapsel van buitenlanders en nog de helft inboorlingen. Ik zou zeggen: laat de Curaçaoënaar in Nederland - er wonen er bijna even zoveel als er hier nog aanwezig zijn - daarover stemmen. Dan wordt de PS zeker gelijk ‘post scriptum’.
Maar ik blijf hopen dat de bronnen van mijn info niet juist waren. Verder kan ik eenieder aanraden op YouTube te zoeken en bijvoorbeeld ‘two preachers’/Paul Beckwith en andere klimatologen gade te slaan. Neen, niet om bloedneuzen te krijgen, maar om u deelgenoot te maken van iets wat toch ogenschijnlijk steeds dichter bij ons bed komt. En als je daar alléén voor staat - denk aan Haïti - dan wordt zeker alles anders als je onafhankelijk zou zijn.

M. Sommer, Curaçao

ADBrief 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.