Bij dezen wil ik graag reageren op het analyse-artikel in de krant van gisteren.
Dat mijn YouTube-protest te laat komt is klip en klaar. Maar dat de armoede op de BES-eilanden te groot is ook.
Ik ben geen jurist - ik ben maar een eenvoudige jongen die ‘gelijke behandeling’ ziet staan en zich daarna afvraagt waarom de kinderbijslag in Caribisch Nederland dan maar de helft is terwijl de kosten van het levensonderhoud hoger zijn. ,,Ongelijke behandeling kan ook voordelig zijn?” Vertel dat aan de ouders die hun kinderen enkel witte rijst met ketchup te eten moeten geven. Wat me stoort in de analyse, is dat de ongelijkheid die nu wordt geëxpliciteerd en in het oorspronkelijke artikel 1 natuurlijk ook al zat verscholen: ‘gelijke gevallen gelijk behandelen en ongelijke gevallen ongelijk behandelen naar de mate van ongelijkheid’ uitgelegd wordt als een kans. Er kan iets extra's worden gedaan om achterstanden weg te nemen. Waar is dat gebeurd op het terrein van armoedebestrijding en koopkracht? Het wordt verkocht als iets positiefs, maar de ervaring is dat het vrijwel alleen ten nadele van de eilanden wordt uitgelegd en gebruikt.
Staatssecretaris Klijnsma heeft op 28 maart heel duidelijk laten zien dat ze absoluut geen voorstander is van verhoging van de uitkeringen op basis van het bestaansminimum omdat ze weet dat het dan onvermijdbaar is - ze weet dondersgoed dat veel Caribische Nederlanders ver onder de armoedegrens leven. Ze waarschuwt al terwijl het bestaansminimum nog niet eens is bepaald! Waarom is het unfair tegenover haar om dat te stellen?
Er moet simpelweg wat gedaan worden aan de armoede. Mijn protest is tegen de onwil en het getreuzel van Den Haag. Een aantal Bonairianen heeft dat gedaan door niet te stemmen; dat kun je uit democratisch oogpunt veroordelen maar het is ook te begrijpen. Zelf protesteer ik door naar de term ‘gelijke behandeling’ en onze flagrant te lage uitkeringen te wijzen en een filmpje te maken in de hoop aandacht in Nederland te krijgen. Dat lijkt een beetje te lukken. Mensen dáár maken zich eindelijk een beetje druk over de armoede hier, en dáár vallen de beslissingen. Het is dan aan de knappe koppen om zich erover te buigen hoe het dan wel op te lossen.
Natúúrlijk sta ik geen 1 op 1 implementering van de Nederlandse wetgeving voor. Dat zou waanzin zijn op een eiland dat zelfs geen stoplichten heeft. Maar het kan en mag echt wel een beetje rechter getrokken worden, zeker op het sociale vlak, en ik zie Plasterk en Klijnsma alleen maar tegenstribbelen. 
Ondertussen dweilt de voedselbank hier met de kraan steeds verder open, al jaren - terwijl dat niet nodig zou moeten zijn als de overheid zijn verantwoordelijkheid zou nemen.
Michiel van Bokhorst,
Bonaire


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.