Kind van Curaçao, maak jezelf eens echt het centrum van het universum. Zet jezelf eens in je eigen schoenen. En probeer je dan voor te stellen dat niet jij een kind bent van dit land maar dat Curaçao een kind is van jou. Een kind waar jij verantwoordelijk voor bent.
Hoe zou je zorgen voor jezelf? Hoe zou je willen dat je opgevoed wordt? En wie zou je ervoor uitkiezen om aan jouw vorming een bijdrage te leveren? Wat zou je doen om ervoor te zorgen dat jouw kind opgroeien kan? Wat heb je nodig en welk soort opvoeders zou je kiezen? Wie zou je het kind Curaçao toevertrouwen wanneer je uitgaat, op zakenreis bent of wanneer je om wat voor reden dan ook er zelf niet kan zijn?
Het antwoord hierop lijkt niet zo moeilijk: het kind Curaçao moet natuurlijk alle kansen krijgen! Het moet omringd worden door liefde, warmte en respect. Het moet op kunnen groeien in een veilige omgeving. Het moet buiten kunnen spelen en de wereld kunnen ontdekken. In alle vrijheid. Het moet zijn talenten kunnen ontplooien en de opleiding krijgen die bij het kind past. Het moet beschermd worden en wanneer jij er niet voor zorgen kan, roep je de hulp in van mensen die je vertrouwen kan. En instinctief weet je precies wie je wel en wie je niet als babysit wil.
Hoe kan het dan zijn, kind van Curaçao, dat jij ervoor kiest geen onderdeel te zijn van de toekomst van jouw kind? Hoe kan het dan zijn, kind van Curaçao, dat jij ervoor kiest geen zeggenschap te hebben over het welzijn of de leefomgeving van jouw kind? Hoe kan het zijn dat je toestaat dat jouw kind wordt blootgesteld aan leugens, manipulatie en aan verbaal en fysiek geweld? Zonder dat je protesteert. Je blijft stil en je laat je stem niet horen. Hoe kan het dat je niets doet… voor jezelf?
Heb je de hoop opgegeven? Vind je dat je niks beters waard bent? Is het okay om uitgescholden te worden en je te laten bedreigen door wie dat maar wil? Alleen maar omdat je niet doet wat een ander wil of wanneer je van mening verschilt? Is het voor jou acceptabel om in zo’n situatie te leven? In een omgeving die jou niet biedt wat je nodig hebt? Is dit hoe je vindt dat jouw kind groot moet worden? Is dit werkelijk wat je voor jouw kind voor ogen hebt?
Kind van Curaçao:
Denk eens om
Denk na
Denk
Het is niet Curaçao die voor jouw welzijn moet zorgen.
Jij bent het die voor Curaçao zorgen moet.
Elodie Heloise,
Curaçao

ADBrief 800


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).