Dit jaar organiseerde de Classical Music Board Bonaire voor het achtste achtereenvolgend jaar een groot kerstconcert op Bonaire. Er werd een wisselend programma gepresenteerd door de muzikanten van het eiland voor de eilandelijke bevolking en haar gasten. In een verrassende openingsscène speelde Carolien vanaf de koorzolder met haar sopraansaxofoon een spetterend solo ‘Kiss the rain’ van Yiruma, waarin Hans Odin Faassen een kundig muzikaal antwoord gaf. Daarna volgde samen met Hans ‘Blackbird’ van Paul McCartney. Het koor van de San Bernardo, onder leiding van Almar Nicolaas, vertolkte een aantal Antilliaanse kerstliederen, Deze werden met enthousiasme ontvangen door de toehoorders.
Er volgde een ingetogen en frivool orgelstuk van de Fransman Louis Claude Daquin op het De Wit-orgel van de kerk. Bij de afsluiting beleefde de herplaatste trompet zijn doop.
Een botsing der culturen volgde. De jonge Jom Gaiteros Kids overdonderden letterlijk zichzelf en de concertgangers met hun geluid en enthousiasme. De trommels en de foekuroe zijn duidelijk voor gebruik buiten bestemd! In de ten gehore gebrachte Aquinaldo-muziek was duidelijk de Afrikaanse invloed te horen die op Bonaire geldt. De Aquinaldo van verfijnde middeleeuwse oorsprong en ontstaan in Spanje en meegenomen naar Bonaire. Na van de tonale bekomen te zijn mocht een Ave Maria op viool en begeleid door invaller en organiste Marjan Luinstra-Passchier niet ontbreken.
Hans Odin Faasen heeft zich in de loop der jaren het vioolspel eigen gemaakt om op Bonaire lessen te kunnen geven in dit instrument. Daarnaast is zijn hoofdvak piano en componeert hij ook.
Later in het programma volgde naar oud Antilliaans gebruik (Antilliaanse componisten gaven elkaar bij bijzondere gelegenheden een muziekstukje als cadeau) een walsje voor zijn vrouw, een ballade voor Carolien en een walsje voor Anne. Voor de organiste Marjan Luinstra-Passchier werd dit concert een hernieuwde kennismaking met het De Wit-orgel, dat oorspronkelijk in Nederland stond. Jaren geleden heeft ze het orgel bespeeld, nu vertolkte ze twee stukken van J.S.Bach.
Na Bach raakten de concertgangers weer op Bonaire. Yonci Dortalina vertolkte met zijn warme baritonstem, begeleid door een combo van het San Bernadokoor, onder leiding van Almar Nicolaas op de vleugel, enkele Antilliaanse kerstliederen. De toehoorders zongen van harte mee en kwamen al in de stemming voor de samenzang. Deze werd voorafgegaan door een improvisatie van orgel en piano, waarna de sax inviel.
Uiteindelijk zongen allen samen en schalmde een Gloria in exelsis Deo door de Kralendijk!
Daarmee was de trompet op het orgel ingewijd.
Frans Lauxen
Bonaire

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).