Gelezen dat PdVSA naar Ben Whiteman uithaalt in verband met zijn uitlatingen over de bezuinigingsmaatregelen die ze de komende maanden gaan treffen. Zij ontkennen dat heftig, maar vergeten dat het nieuws door hun eigen stafleden naar buiten is gebracht omdat zij hun toekomst ook donker inzien en dat ze zich ook realiseren dat PdVSA 2019 niet zal halen en een van deze dagen de stekker eruit zal trekken.
Het is heel simpel, sinds de berichten die de wereld rondgaan over de slechte financiële staat van PdVSA en de corruptie en diefstal van miljarden in dat bedrijf en als toetje de beslaglegging door Maduro Holding op de inhoud van de tankers die voor onze kust lagen, wil niemand het risico nemen om dezelfde stomme fout te maken als Insel Air, die in Venezuela voor miljoenen heeft liggen waar het niet aan kan komen en welk tekort het bedrijf zal destabiliseren.
De lokale bedrijven kunnen niet, zoals Insel Air, bij de regering aankloppen en zeggen: ,,We hebben het zo ver laten komen dat wij bijna failliet zijn en jullie moeten nou bijspringen om ons te redden.”
Dus die kiezen ook eieren voor hun geld en willen betaald worden en op tijd en liefst vooruit want niemand weet hoe lang de PdVSA-soap gaat duren en de kredietwaardigheid van het bedrijf is slechter dan de mijne.
Gevolg is dat de cashflow van PdVSA onder geweldige druk staat en dat men gaat besparen, vooral op de sociale projecten, want die zetten geen zoden aan de dijk, zoals carnaval, kerkjes opknappen, stranden schoonmaken, allesbehalve investeren in schonere lucht voor de 20.000 mensen onder de rook.
Ze betalen ook niet de obligatieleningen die ze in november en december moeten aflossen en hebben uitstel van 30 dagen gevraagd om die 440 miljoen dollar bij elkaar te kunnen rapen.
Maar dat mag de buitenwereld niet weten, dat het slecht gaat, want zoals de baas in Venezuela blaft, blaffen ze hier ook en alles is prima in de Paraiso Chávista; er is niets aan de hand, het is allemaal de schuld van de imperialistische campagnes om het land te destabiliseren en een economische oorlog te bevorderen in het land. Men zegt niets over de miljarden van PdVSA die ‘verdampt’ zijn door de directeuren en andere handlangers die schat- en schatrijk zijn geworden door allerlei duistere deals met PdVSA en in Miami ‘La Vida Loca’ leven als koningen in Frankrijk. Laat staan over de ‘Narconeefjes’ van de First Lady die de presidentiële luchthaven gebruikten voor de drugssmokkel. Ook niet over het witwassen van drugsgelden door bestuursleden van PdVSA.
En nu willen ze uithalen naar Ben Whiteman om de boel te verdoezelen en te sussen? I don’t think so! Whiteman is niet mijn vriendje en ik denk dat hij mijn bloed wel met een rietje kan drinken, maar in dit geval heeft de man gelijk: het gaat barslecht met PdVSA, de toekomst van de raffinaderij en de werknemers.
Ik blijf lachen op deze klip, want zoals ik al maanden zeg ‘PdVSA tik tok tik tok tik tok!’ en het begint allemaal uit te komen!
Arthur Donker, Curaçao

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).