Met veel aandacht en interesse heb ik het artikel gelezen in het Antilliaans Dagblad van zaterdag 19 november ‘Zelfbeschikking geen wegwerpartikel’. Het artikel is een interview met twee personen die bijna een kwart eeuw geleden verantwoordelijk waren voor het referendum van 1993: Lucita Moenir Alam en Arjen van Rijn. Het stuk handelt over het referendum van 1993 dat het eilandsbestuur gehouden heeft over de staatkundige toekomst van de Nederlandse Antillen.
Hieronder volgen enkele belangrijke passages uit het interview: ,,Er was een goede vraagstelling en een goede onafhankelijke voorlichting. Maar het zelfbeschikkingsrecht is geen wegwerpartikel. Het gaat om fundamentele keuzes van het volk. Dat doe je niet elke vijf jaar, maar alleen op historische kruispunten, misschien één keer in de 40 of 50 jaar. De Curaçaose burgers hebben tien jaar geleden duidelijk gezegd waar het heen moet en dit vlak voor 10-10-‘10 nog eens bevestigd. Maak daar nu eerst maar eens wat van. Je hebt je autonomie, je hebt je eigen land, bouw dat nou eens op, laat zien wat je kunt. En organiseer niet om de haverklap een nieuw referendum, want dat veroorzaakt alleen maar maatschappelijke onrust en gaat lijken op een gemakkelijk alibi om niet te doen wat werkelijk nodig is: je land te ontwikkelen en beter maken. Stop dus de staatkundige discussies en stroop de mouwen op.”
En: ,,Het zelfbeschikkingsrecht kan alleen via een referendum worden uitgeoefend, maar alstublieft geen overkill.”
Ik ben het volkomen eens met het bovenstaande. Laten wij alle aandacht schenken aan het lenigen van onze sociale nood en onze volksvertegenwoordigers, die wij op democratische wijze gekozen hebben, hun werk laten doen. Laten wij daarnaast als kiezers hen nu eerst maar eens op scherp zetten om ervoor te zorgen dat zij zich allemaal als echte volksvertegenwoordigers gaan gedragen.
Ik hoop van harte dat het regeerprogramma van de coalitiepartijen, die deel gaan uitmaken van onze nieuwe regering, geen woord spendeert aan een te houden referendum over onze staatkundig structuur.
Helga Mensing, Curaçao

ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.