Ik wil als burger u het volgende onder ogen brengen.
Mijn vrouw en ik hebben ons leven zo ingericht dat we alleen van rauwe groenten, fruit en noten leven. We eten niets wat artificieel is, ook geen meel of aanverwante bewerkte artikelen. Met dat hebben we diverse ziektes kunnen overwinnen en hebben we beiden ook ongeveer 10 jaar lang geen dokter meer gezien. Tot voor kort was het mogelijk dagelijks een redelijk gevarieerde voeding te nemen en ook om verse juices te maken. Maar sinds er in eerste instantie problemen waren met invoer van de Venezolaanse barkjes gezien de artikelen die het land Curaçao in één keer verbood en even later het uitvoerverbod van Venezuela, is nu weken verder nog steeds zeer weinig tot geen vers fruit/groente aanwezig op dit eiland.
De toko-eigenaren spreken veelal over het verbod dat u als land heeft opgelegd. Wat een zeer vreemde beslissing was daar de landbouw op Curaçao op zijn retour is. Zelf hebben we 1 ha grond en we hadden 10 jaar geleden kruiwagens vol met groenten en fruit, ook zo onze buren en verdere buren. Maar sinds enkele jaren is er een vreselijke ziekte gaande op dit eiland waar zelfs LVV, waar wij mee samenwerken, geen oplossing voor heeft. De schimmel wordt vreselijk snel verspreid veelal door de ploegmachines. Tegen deze schimmel is niets te doen volgens lokale en internationale experts die wij geraadpleegd hebben. Zo zijn onze vruchtbomen allemaal dood en kan er nauwelijks iets verbouwd worden op en rond onze stukken grond. Daar komt nog bij dat er ook nog geen grondwater meer is in heel onze streek en we elke 2 weken honderden guldens uit moeten geven om onze laatste gewassen in leven te houden. We krijgen absoluut geen steun van welke instantie dan ook! U bent welkom om het zelf te komen zien.
Net in deze tijd gaat u een importverbod opleggen en is er nu geen meloen, lamunchi, papaya, banaan, mango, fatsoenlijke paprika en bijvoorbeeld rode biet te koop op dit eiland. Er zijn nog meer gewassen en fruit maar die hoef ik u niet allemaal op te noemen, het is u zeker bekend. Ik begrijp dat de heer Gois ook al de alarmbel heeft getrokken maar we zien nog steeds geen fruit en groenten in de schappen bij de supermarkten! U houdt het tegen, is overal het antwoord!
Heer Rhuggenaath, hoe is het mogelijk dat u zo slecht de bevolking helpt aan gezonde voeding? U eist nu dat we de synthetische troep moeten eten, weer ziek gaan worden en weer de dokter moeten gaan bezoeken! Dat is waar u kennelijk voor gekozen heeft en daar is blijkbaar veel meer mee te verdienen! Zieke, ongezonde mensen blijken een financiële melkkoe te zijn!
Als burger wil ik u vragen, geef ons de kans om aan vers fruit, groenten en noten te komen zodat we gezond kunnen blijven en verder kunnen gaan met ons leven. Wat nu gaande is, is tegen vele regels in van de mensenrechten en dat moet u ook weten. Moeten we anders dan via een rechtbank deze rechten laten toetsen? Want zoals u zelf zeker ook moet weten, is dat wat u heeft besloten, geen stand meer kan houden.
In de hoop een antwoord te mogen ontvangen en dat u een wijze beslissing gaat nemen, teken ik met een vriendelijke Bándabouse groet;
John H. Baselmans,
Curaçao

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).