Begin van het jaar kreeg ik een definitieve aanslag premie BVZ en heb deze per bank betaald in twee termijnen. Vorige week kreeg ik een aanmaning dat één termijn volgens de administratie niet betaald is. De aanmaning gaat ervanuit dat de fout bij mij zal liggen en vertelt mij dus niet wat ik moet doen als dat niet het geval blijkt te zijn. Geen verwijzing bijvoorbeeld naar een bezwaarschrift indienen, wel staat er dat ik binnen twee weken moet betalen. Zo niet, dan zullen er rechtsmiddelen worden toegepast. Aan het eind staat er een telefoonnummer van de afdeling Invordering. Hier naartoe gebeld, maar niemand nam de telefoon op. Dan maar naar de Regentesselaan toe, wat mij allemaal tijd kost en vervoerskosten. Eerst heb ik mij gemeld bij de baliemedewerkster, met de vraag waar ik mij moet melden. Ik heb uitleg gegeven waar het over gaat met de vraag of ik geholpen kan worden door de afdeling Invordering. ,,Nee, meneer u moet in de rij gaan staan”, bij de balie waar twee medewerksters zitten met een rij van twintig man voor mij. Dat kostte mij anderhalf uur staan. Juffrouw vraagt aan de andere juffrouw of ik niet terug naar huis gestuurd moet worden om een bezwaarschrift in te dienen.ADBrief 800
Ik stond al op scherp om dat niet te accepteren, maar gelukkig vertelde de andere juffrouw dat ze een kopie moest maken van mijn bewijsstukken en ze zal het doorsturen naar de afdeling Invordering. ,,Maar juffrouw wilt u wel even mijn origineel stempelen zodat ik bewijs heb dat ik langs ben geweest?” Nou dat kon. In die anderhalf uur had ik genoeg tijd om eens om mij heen te kijken en wat ik dan allemaal zie als service naar de klant. De oudere man achter mij was al bijna flauwgevallen en reclameerde dat er geen nummertje getrokken kon worden, zodat hij tenminste kon gaan zitten.
Naast deze balie is een nummerapparaat voor alle andere loketten, maar bijna geen mens snapt hoe dit werkt en wat ingedrukt moet worden. Daarboven hangen twee borden uit de middeleeuwen, waar men met vodjes papier de nummers op heeft gewijzigd. Over het nummertrekapparaat is een papier geplakt waar iets op staat. Gevolg is dat bijna eenieder, behalve die het al weet, aan de bewaker vraagt wat men moet indrukken, maar die gaat van tijd tot tijd weg en wat dan? Bij de balie waar ik ben staan twee kartonnetjes met ‘open’ en ‘gesloten’, maar die staat op ‘gesloten’, omdat men vergeten is deze om te draaien. De beide juffrouwen moeten het doen met een enkele rekenmachine, om de termijnbedragen uit te rekenen. Het kost hooguit 50 gulden voor een extra machine of leer ze hoe de telmachine werkt op de computer. Ergens staat ook een melding dat voor inkomstenbelasting men niet bij deze balie moet zijn, maar naar boven moet, maar valt helemaal niet op. En als je het toevallig ziet, dan is het in het Papiaments. Van tijd tot tijd roept de juffrouw of er iemand is om te stempelen, dan kan die blijkbaar eerder geholpen worden. Zij riep niet of er ook mensen tussen waren die wel betaald hebben, maar onterecht een aanmaning hebben gekregen, helaas niet voor mij. Uiteindelijk was ik na anderhalf uur in twee minuten geholpen.
Ben echter benieuwd wat mij nog te wachten staat als de afdeling Invordering te lang wacht met het uitzoeken en ik de deurwaarder op bezoek krijg.
Prachtig dat de Belastingdienst bezig is met internet, maar mijn advies is om iemand met een frisse blik eens te laten kijken naar bovenstaande klantvriendelijkheid. Waarom geen e-mailadres op de aanmaning om te kunnen reclameren?
Henk Pasman,
Curaçao


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).