Opiniepeilingen zijn niet nodig. Wie goed gekeken en geluisterd heeft, weet wie de komende verkiezingen wint. Ons land lijkt steeds meer op een kinderfeest. De ettertjes bepalen wie wat speelt en de anderen volgen gewillig. Het spel wordt ruwer en ruwer en ruwer, totdat het in gehuil ontaardt. Even zoeken de kindjes troost bij hun ouders. Maar zodra de tranen gedroogd zijn, rennen ze weer naar de etter die hen op de grond gesmeten had.
Verkiezingen laten zien dat volwassenen niet anders zijn. Uitgekookte lieden winnen zieltjes met honingzoete woorden: ,,Ik verhoog je pensioen … ik verlaag de benzineprijs … ik zorg ervoor dat lonen stijgen … ik neem je in dienst al is er geen werk. Hier heb je honderd gulden, stem op mij.” Het feest kan beginnen. De mensen zijn blij. Totdat ze voelen dat het feest uit hun zak is betaald en dat de uitgekookte lieden alle cadeaus hebben gepikt.
Met tegenzin zoeken ze troost bij leiders die betrouwbaarder plegen te zijn. Die beginnen de wonden te ontsmetten die de uitgekookte lieden veroorzaakt hebben. Maar dat doet pijn. Derhalve kruipen de mensen weer naar de uitgekookte lieden en geven hun bij de volgende verkiezingen weer het mandaat om de boel verder te verzieken. Dat vinden veel mensen nu eenmaal fijn.

Bernadette Heiligers, Curaçao

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).