In aansluiting op het artikel van woensdag 15 juni op pagina 2: ‘Zorgen om gevolgen VS-verdrag’, wil ik graag het volgende naar voren brengen. Reeds op 18 december 2013 heeft het ministerie van Financiën bekendgemaakt dat Nederland een overeenkomst tot uitwisseling van gegevens heeft gesloten met de Amerikaanse overheid en ik vind het daarom uitermate vreemd dat Tweede Kamerlid Pieter Omzigt (CDA) er nu pas mee komt. Heeft hij wel opgelet mag je je afvragen.
Elke Amerikaan die in het buitenland woont, zelfs ook degene die nooit in de VS heeft gewoond, moet elk jaar zijn belastingaangifte indienen. Zo staat het ook vermeld op pagina 28 van je Amerikaanse paspoort. Ik citeer: ,,All US citizens working and residing abroad are required to file and report on their worldwide income. Consult IRS publication 54, Tax Guide for US citizens and Resident Aliens Abroad.” (Zie ook: http://irs.gov/publications/p54/index.html).
Deze wetgeving is bedoeld om ervoor te zorgen dat Amerikaanse belastingplichtigen, die buiten de VS tegoeden aanhouden, correct belastingaangifte doen bij de Amerikaanse belastingdienst, de IRS. Fatca is ingegaan op 1 juli 2014. Financiële instellingen zijn verplicht sinds 1 juli 2014 hun bestaande en nieuwe klanten te informeren en te toetsen. Belangrijk te weten is ook dat Amerikanen in het buitenland met een laag inkomen zich nauwelijks zorgen hoeven te maken. Ik citeer weer: ,,If you are taxed on your worldwide income, however, you may qualify to exclude from income up to an amount of your foreign earnings that is adjusted annually for inflation ($92,900 for 2011, $95,100 for 2012, $97,600 for 2013, $99,200 for 2014 and $100,800 for 2015). In addition, you can exclude or deduct certain foreign housing amounts.”
Voor degenen die tot op heden geen aangifte hebben gedaan, wat kan door onbekendheid met de Fatca, is het belangrijk te weten dat er een inkeerregeling is. Amerikanen buiten de VS die de afgelopen jaren niet aan hun aangifteverplichting hebben voldaan en zich nu alsnog melden bij de IRS, kunnen gebruikmaken van een inkeerregeling.
Yvonne Wolthuis-Olf
Curaçao

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).