De middelen die een mens bouwt om zich te verplaatsen worden steeds groter en technisch steeds vernuftiger. Schepen, vliegtuigen maar ook de auto’s om ons heen groeien steeds verder. Onlangs presenteerde de wereld van cruiseschepen bijvoorbeeld de twee meest recente voorbeelden van mega-cruiseschepen aan de wereld. Royal Caribbean laat de wereld kennismaken met haar Harmony of the Seas, bijna een eilandje op het water met haar lengte van 360 meter (66 m breed) en haar gewicht van 226.000 ton. Zij kan 6.500 passagiers vervoeren en heeft een bemanning van 2.394 om de passagiers te bedienen. In totaal dus een kleine 9.000 mensen aan boord.
Royal Caribbean is echter niet de enige cruiseschipmaatschappij die megaschepen in haar arsenaal verwerkt. In dezelfde week dat de Harmony wordt gepresenteerd, laat ook de Holland America Line haar nieuwste aanwinst zien: De Koningsdam, die nota bene door koningin Maxima wordt gedoopt.
Wat zijn de plannen van Curaçao hiervoor? Heeft Curaçao belangstelling deze schepen te ontvangen? Blijkbaar wel: Curaçao ambieert de bouw van een nieuwe megapier, maar denkt kennelijk niet specifiek na over de ontvangst van deze enorme boten. De nieuwe Curaçaose megapier wordt iets groter dan de huidige, maar het ontwerp van deze pier geeft aan, dat men geen rekening houdt met een schip dat in één keer bijna 9.000 passagiers verplaatst. Stel bijvoorbeeld dat de Harmony aan de megapier in korte tijd al die 9.000 mensen aan wal moet brengen met de noodzaak hen naar elders te verplaatsen. Is de nieuwe Curaçaose megapier berekend op dit soort eventualiteiten?
Ook de plaats waar de nieuwe megapier wordt gebouwd schijnt niet voldoende te zijn uitgedacht. Hij komt ten westen van de huidige megapier. Dus verder van Punda met haar Handelskade. De Handelskade is het handelslogo van Curaçao in de wereld. De passagier van het cruiseschip dat aan de nieuwe megapier aangemeerd ligt kijkt dus vanuit zijn schip naar het oosten en merkt dat de beroemde Handelskade toch een heel eind van zijn schip ligt. Dat wordt dus een heel eind lopen; of een dure taxi. Heeft hij daar wel zin in als hij aan boord zo veel vertier kan krijgen, dat ook al is afgerekend?
Ten slotte moet men zich de vraag stellen, waarom de nieuwe megapier zo eng wordt gebouwd. Waarom geen megapier die meteen 2 of 3 of zelfs 4 cruiseschepen kan laten aanmeren? Die investering behelst dan waarschijnlijk geen vier keer het bedrag van een één-cruiseschip-pier en wordt hierbij dus doelmatigheid bereikt. Kijk maar naar Sint Maarten, dat een piersysteem heeft waar tegelijkertijd tot zelfs 6 of 7 cruiseschepen kunnen aanmeren met al de positieve uitslag die zo’n patronage op de economie van het eiland heeft.
Ik kan het moeilijk anders inschatten, dan dat men met het ontwerp van de nieuwe megapier te Curaçao terug naar de ontwerptafel moet. Ik kan het mij moeilijk anders voorstellen, dan dat die pier dan aan de Pundazijde wordt geprogrammeerd met tegelijkertijd nieuwbouw en verbeteringen te Pietermaai, Penstraat en Marie Pampoen.
Hitzig Bazur
Curaçao

ADletters logo

 


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).