Gelezen de argumentatie van OW over de keus van de nieuwe tweecomponentenwegenverf: duurzamer dan de verf op waterbasis met een levensverwachting van 4 jaar. Prijs is gelijk. Per jaar besteedt OW 5 miljoen aan wegmarkering. Na amper 1 dag is het resultaat op de Rijkseenheidboulevard bedroevend. In de 40 jaar dat ik op de Curaçaose wegen rij is het echter al 40 jaar bedroevend gesteld met de wegmarkering, het is een golfbeweging van dan wel markeren en dan weer jaren niet. Ik begrijp dat dit contract 5 miljoen kost en als ik 40 vermenigvuldig met 5 dan hebben we al 200 miljoen uitgegeven aan wegmarkering die niets heeft opgeleverd. Ook deze tweecomponentenverf blijkt na 1 dag al niets op te leveren en over een aantal maanden merk je er niets meer van. In het verleden heb ik al eens een voorstel gedaan om een paar man rond de tafel te zetten en te komen met een andere manier van wegmarkering. In oktober vorig jaar zijn onder andere bij de rotonde Palu Blanku proefstrepen gezet, waar deze tweecomponentenverf niet bij zat. Vraag is dan ook op welk criterium is OW tot de conclusie is gekomen dat deze verf na 40 jaar het ei van Columbus zou zijn? Waarom voldoet een Nederlandse tweecomponentenverf aan onze klimaateisen? Het Nederlandse asfalt is anders dan ons asfalt. Bij ons schijnt elke dag de zon met zijn uv-stralen. Hoe poreus is het oppervlak van deze verf? Onze luchtvochtigheid is rond de 80 procent, wat betekent dit voor deze tweecomponentenverf? Bij ons regent het zelden en daarom zijn onze wegen zo smerig. Wij krijgen Saharazand. Bijna elke auto lekt olie, zie parkeerplaatsen. Waar heeft OW een proef gedaan met deze verf? Nergens dus, nu moet wij tot de conclusie komen dat er een kat van 5 miljoen in de zak is gekocht! Moet de wegmarkering witte verf zijn? Wij hebben geen mist en overdag zijn onze wegen zonder wegmarkering goed zichtbaar. Waar hebben wij dan als eerste behoefte aan: een fatsoenlijke middenmarkering, de zijkanten zijn op vele plaatsen niet nodig, omdat daar bijvoorbeeld een betonnen band is. Waarom dus twee oneindige strepen (4 x) trekken op de Rijkseenheidboulevard? Zonde van het geld, begin eerst met alle onzichtbare kruispunten en vervolgens de middenbaan. Neem nu de Weg naar Westpunt, daar zijn en witte strepen geschilderd en kattenogen geplaatst. Als je nu op de middenbaan alleen een iets groter model kattenoog plaatst, dan heb je voldoende markering voor dag en nacht en gaat vele jaren langer mee dan de niet-deugdelijke verf! Maak de grote rechtdoor- en afslaanmarkeringen gewoon van beton, dan gaan ze net zolang mee als het asfalt. Mijn boodschap is: zit nu eindelijk na 40 jaar eens met een paar verstandige mensen om de tafel en kom met een oplossing voor ons klimaat. Ik moet lachen als een medewerker van OW verklaart: de wegmarkering moet regelmatig schoongemaakt worden en dat is een oefening die internationaal wordt gedaan! Als wij ergens expert in zijn is het aan geen onderhoud doen, dus hou ons niet voor de gek.

Henk Pasman, Curaçao

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).