House of Cards is een zeer populaire serie op de zender Netflix. Alle intriges, tot moorden aan toe, passeren de revue. House of Cards betreft een serie over een Amerikaans politicus, gespeeld door acteur Kevin Spacey die met list en bedrog zijn weg heeft weten te vinden tot de positie van president van de Verenigde Staten. Een genot voor de dramaserieliefhebber, zoals ik.
Echter deze serie is geheel gebaseerd op fictie! Jammer voor veel liefhebbers, die het misschien anders hadden gewild. Wat mij brengt tot de politiek op Curaçao. Er is blijkbaar bewondering voor dit soort toneel, op Curaçao. Een veroordeeld politicus komt ermee weg door zich in een mooi pak te hijsen en een onbeduidend verhaal in de Staten uit te dragen, terwijl hij zichzelf filmt. Later plaats hij dit op Facebook. Bewondering alom aan de ene kant en jaloerse verwijzingen van concurrenten aan de andere kant. Weinig tot geen discussie over de inhoud van zijn preek. Je komt er blijkbaar mee weg met enig acteertalent, op Curaçao. ‘Fake it till you make it’ werkt in de politieke burelen op Curaçao!
En daarmee is de spreekwoordelijke spijker op de kop geslagen: landsbeleid is gereduceerd tot vorm, waarbij inhoud buiten beschouwing blijft. Ook kwalijke zaken kunnen er makkelijk doorheen glippen. Dat de gezondheid van een deel van bevolking aan windkant van de raffinaderij in gevaar is, is minder belangrijk dan de ‘reis’ op zoek naar ‘miljarden’ om het ‘stankprobleem’ op te lossen. Je kan hier blijkbaar zelf een mooi filmpje over maken. Oplossing voor het probleem van schooldrop-outs is minder belangrijk dan prijzen uitreiken aan artiesten. Je bent in beeld, je komt op televisie en er wordt over jou gesproken.
De fantasie van Hollywood komt op Curaçao tot leven! En net als bij House of Cards overheerst het drama. Of je nou jezelf of de geheimen van je land hebt verkocht om een plek te krijgen in de hoogste burelen van het land, doet er niet toe. Met goed acteertalent haal je een ‘Emmy’... sorry ik bedoel... een verkiezingszege.

Orlando Meulens,
Nederland

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).