Het is droevig gesteld met de naleving en handhaving van een paar eenvoudige verkeersregels in het Curaçaose verkeer. Ik stel vast dat de verkeersmentaliteit op Curaçao de afgelopen jaren tot voorbij het vriespunt gedaald is (en dat op een tropisch eiland...) en ik ben daar behoorlijk van ondersteboven geraakt.
Een aantal weken heb ik op een aantal kruispunten gepost en opgetekend:
- Slechts 6 van de 100 automobilisten weet waar de richtingaanwijzer van hun auto zit en gebruikt deze dan ook. De rest van de automobilisten (94 procent) schijnt ofwel onwetend te zijn over de aanwezigheid van een richtingaanwijzer in de auto en heeft blijkbaar geen idee waarvoor die linkerhandle aan de stuurkolom dient, ofwel heeft wel de kennis van een richtingaanwijzer maar gebruikt hem eenvoudigweg niet en blijkt het bewegen van die handle een te zware vingeroefening te zijn.
- 1 op de 3 automobilisten voert correcte verlichting; 20 procent lijkt niet te weten dat er een lichtschakelaar in de auto zit en al helemaal niet dat die ook nog verschillende standen heeft. Zien en gezien worden is er niet bij; niet in de schemeruren en zelfs niet wanneer het echt donker is en dus rijdt deze groep simpelweg zonder verlichting rond. 29 Procent voert ondeugdelijke verlichting omdat deze stuk is, verkeerd is afgesteld, of omdat te weinig verlichting (slechts stadsverlichting) of te veel verlichting (groot licht) in plaats van het gewone dimlicht gebruikt wordt; 18 procent voert incorrecte verlichting door bijvoorbeeld het misbruik van mistlampen (wanneer is het hier mistig?) of omdat de verlichting onjuiste kleuren vertoont. Ik zie verlichting aan de voorzijde van wagens in de kleuren blauw, groen, rood, paars.
- Curaçao is het enige land ter wereld waar meer auto’s door rood dan door groen rijden! Blijkbaar vinden we dit met z’n allen heel gewoon want 97 procent van de automobilisten doet dit. De vraag doemt op of de Curaçaose automobilist het verschil tussen rood en groen wel kent. En de minister van Verkeer maar denken waarom er zo veel aanrijdingen op het eiland zijn... Of zou het helpen als we de verkeerslichten ondersteboven hangen?

Hens de Jong,
Curaçao

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).