Het is niet mijn bedoeling om een woordenstrijd te beginnen over de raffinaderij, maar de volgende drie punten die laatst naar voren zijn gekomen, nopen mij toch om te reageren. Het gaat om het volgende: Waarom heeft de Isla geen geld uitgegeven om zich te houden aan de milieueisen; hoe lang zijn raffinaderijen nog nodig en waarom geen alternatief zoeken voor de Isla?
Laat ik met dat laatste beginnen. Jazeker, ik ben een voorstander om naar alternatieven te zoeken. Maar voorlopig hebben we de raffinaderij nog nodig. Laten we alternatieven zoeken die we, terwijl de raffinaderij nog in functie is, kunnen ontwikkelen. Als de Isla dan op een gegeven moment verdwijnt, dan kan de overgang zo goed als rimpelloos verlopen. Er zijn genoeg plaatsen voor alternatieve projecten (waarmee nu al geschermd wordt) op ons eiland. Ik denk aan plaatsen zoals Oostpunt, Santa Martha, terreinen nabij Daaibooi, Daniel, Gosieweg, Piscadera en nog vele andere. Laten we nu al beginnen om daar plannen te ontwikkelen.
Wanneer je de archieven doorpluist van persconferenties en persberichten van de Isla sedert 1985, dan kom je aanzienlijke bedragen tegen die men heeft geïnvesteerd in milieu en veiligheid en daarnaast heeft Refineria di Kòrsou ook grote bedragen hiervoor aangewend. Dus niemand kan beweren dat Isla niets heeft gedaan, maar duidelijk is wel dat het natuurlijk te weinig is geweest.
Thans staan we voor een zware maar niet onmogelijke opgave om samen een betere economie met een gezondere bevolking te combineren wanneer de regering, Isla (plus investeerders) en wij als bevolking er werkelijk uit willen komen zodat er alleen maar winnaars zijn.
Helga Mensing, Curaçao

ADBrief 800


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).