De ‘buzz-word’ bij de ‘groundbreaking’ ceremonie van het ‘Terminal Expansion Project’ was blijkbaar ‘hub’. Grappig om te lezen hoe sommigen met weinig verstand van luchthavens en luchtvaart zich willen profileren als de reddende engel voor Curaçao door opeens of beter gezegd alweer te gaan schermen met de mogelijkheid van een hub-functie voor luchthaven Hato. Het zou mij niet verbazen indien, in de kortst mogelijke tijd, een of andere dure consultancy groep gecontracteerd wordt om een studie te verrichten. De zoveelste! Van 1976 tot en met 2002 heb ik gewerkt voor de Luchthavendienst, het Luchthavenbedrijf, en Curaçao International Airport (Curinta). Van november 2010 tot en met november 2014 heb ik tevens gefungeerd als president-commissaris van Curaçao Airport Holding (CAH), dus al met al heb ik behoorlijk veel voorbij zien gaan. Er is in de loop der jaren vaak geprobeerd om, zowel een passagiers-hub als een vracht-hub, van de grond te krijgen, maar om dichter bij huis te blijven zal ik niet verder in het verleden teruggaan dan 10 jaar geleden. Sinds 2006 was CAH namelijk bezig (alweer!) met een plan (bijgestaan door IATA Consultants en later door InterVistas Consulting Group) om Curaçao International Airport te ontwikkelen tot een hub voor Curaçao. Het idee was om gedaan te krijgen dat twee airlines elkaar op Curaçao zouden ontmoeten (‘North meets South’), om niet alleen passagiers uit te wisselen, maar ook om lokale passagiers naar welke bestemming dan ook te vervoeren. Tijdens een ‘Roadshow’ toonde GOL Linhas Aéreas Inteligentes (GOL) grote interesse. Daarop volgde al heel gauw (20 maart 2007) een presentatie ‘Curaçao Meeting Point for the Americas’ in São Paulo. In 2009 volgde GOL (na gedegen onderzoek) met haar presentatie voor een hub op Curaçao getiteld ‘GOL Caribbean Market: The Great Opportunity’. Er volgden meerdere gesprekken en het leek alsof het eindelijk van de grond ging komen. The ‘Strategic Framework’ van CAH (oktober 2010) had nog het volgende te melden: ,,CAH sees Curaçao International Airport as a ‘hub’, connecting the Americas, transforming from an airstrip into an Airport City”. ‘In the end’, koos GOL er echter voor om haar hub in Santo Domingo te vestigen waardoor Curaçao weer achter het net viste. De redenen zijn bekend en de struikelblokken bestaan nog steeds. Het heeft onder andere met ‘freedoms’ te maken. Werk daaraan, alsmede aan de douane- en immigratiewetgeving, en wellicht zal het lukken.
Rudy Sprock, Curaçao


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).