Onlangs werd het grote terrein langs de Penstraat waar het Penresort moet verrijzen grondig schoongemaakt. Daarbij werd het beschermd monument Penstraat 16 ‘Sebastopol’ gebulldozerd. Hiervoor was voor zover ik kon nagaan geen toestemming gegeven door de overheid.

Het prachtige stadshuis was weliswaar in verval maar had nog gerestaureerd kunnen worden. Het dak was nog niet zolang geleden gedeeltelijk ingestort na jarenlange verwaarlozing door de eigenaars (van het geplande Penresort). Dezelfde eigenaars verwaarlozen ook al jaren het onderhoud van twee andere beschermde monumenten: Kas di Pueblo aan de oostzijde en Seru Bonitu aan de westzijde van hun grote terrein.
Het onderhouden van beschermde monumenten is een verplichting van de eigenaars. Bij het bulldozeren zijn ook beschermde perceelmuren van beide grote gebouwen verdwenen. Penstraat 16 ‘Sebastopol’ had aan de zeezijde een bijzondere toevoeging: een hoge, dikke, halfronde muur, die het huis zou hebben kunnen beschermen tegen een aanslag door de zee als gevolg van een orkaan. Ook dit stukje cultureel erfgoed is niet meer.
Een projectontwikkelaar vernielt een monument. Dat is niet de eerste keer in Willemstad, een Wereldmonument! De eigenaars weten dat de boete die hier op staat vele malen lager is dan de kosten van het restaureren van het gebouw. Dat ze door de vernielingen de samenhang van de historische stad aantasten en de oude architectonische schoonheid voorgoed vernielen, interesseert hen niet.
Ik raad de overheid aan de boete op het vernielen van een monument te verhogen tot de kosten die restauratie van het vernielde gebouw met zich mee zouden hebben gebracht.
François van der Hoeven,
Curaçao


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).