Zaterdagavond, na genoten te hebben van een goed in elkaar gezet kritisch toneelstuk van de hand van Albert Schoobaar over een fictieve (?) politieke entourage, gaan we een ‘rònchi Punda’ rijden. Eerst door de Nieuwestraat met de jazz- en eettentjes. Het is er gedwongen langzaam rijden omdat het wegdek voor het grootste gedeelte niet geëgaliseerd is en hierdoor een zeer verwaarloosde indruk geeft aan dit overigens leuke en gezellige uitgaansbuurtje.
We rijden door naar de vernieuwde Breedestraat, waar we in een ongewilde file belanden. Tijd genoeg om de veranderingen goed op te nemen. De eerste indruk naar boven kijkend, clean! De takken van de nieuw aangeplante bomen zijn nog groen! Maar, het is wel erg groen, je ziet de gevels aan je rechterhand bijna niet meer. Waarom ik dit zeg? Omdat dit onze historisch beschermde binnenstad is, onze gevels zijn onze trots en die kun je nu niet meer ongestoord fotograferen of aanschouwen.
Naar de grond kijkend is het helaas zeer teleurstellend. Parkeerplaatsen weg! De kransen om de planten zijn niet aangelegd en niet afgewerkt. Ook niet provisorisch, zoals de trottoirbeschermers!
Hadden we niet zo lang geleden met veel gedoe twee nieuwe ‘city inspectors’ welkom geheten? Het zou mijn eer te na zijn om onze binnenstad zo op te laten leveren, zelfs provisorisch. Overal zijn grote zware betonblokken schots en scheef geplaatst, zodat auto’s niet op de superbrede trottoirs kunnen staan. Zet ze dan ten minste netjes naast elkaar, mooi zal het nooit zijn, maar het zal er tenminste verzorgder uitzien.
Onze Breedestraat lijkt wel een straat in een willekeurige stad in Nederland geworden. Bakstenen, bomen en beton... geen fantasie, niets eigens, zelfs de bomen zijn niet inheems. Het lijkt bovendien een uitbreiding van het concept ‘autoloze binnenstad’. Winkeliersvereniging DMO schreeuwt om meer klandizie in Punda, maar op deze manier houd je juist meer mensen weg! Die paar parkeerplekken waren goud waard om even voor de deur te parkeren om iets af te geven of op te halen! Dit concept is ontworpen voor Nederland, waar je op de fiets naar de stad kunt en bijna overal voor de deur je fiets kunt stallen. Of voor steden met een gematigd klimaat, waar het lekker is om te wandelen en waar er goed verlichte, ruime en beveiligde parkeergarages zijn en goed leesbare parkeerautomaten.
De file beweegt niet, de oorzaak blijkt achteraf karaoke op de Handelskade! Plotseling bekruipt mij een naar gevoel: stel je voor er komt een ambulance met loeiende sirenes achter ons... er is geen uitwijkmogelijkheid! Wat dan?
Ik mag hopen dat dit soort constructies niet door de brandweer gecontroleerd zijn, want dan zouden ook zij naar mijn mening heel fout bezig zijn. Misschien zouden zij in de toekomst ook hiernaar moeten kijken, want de enige uitweg voor normale auto’s is langs de Handelskade en geloof me dat daar in de file staan soms eerder hartverlammend dan hartverwarmend kan werken door de oorverdovende karaokeklanken!
Nicole Henriquez, Curaçao

ADletters logo


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.