En dit waren de hoofdpunten uit een interview met Jaime de Sola op 7 november:
1. Moderniseren van de installatie is nodig, kosten ca. 6 miljard gulden.
2. Wie dat gaat betalen is onbekend.
3. Hoewel hier geen gas is, gaat methaangas de olie vervangen.
4. Het selecteren van de exploitant verloopt via een openbare aanbesteding.
5. Binnen vijf jaar is de overschakeling van olie op gas een feit.
6. De uitspraken van Smoc en consorten zijn ‘ludiek’.
7. Het gevaar is groot dat Isla er de brui aan geeft.
8. 1.100 Isla-medewerkers verliezen hun baan en met hen nog vele anderen, de overheid verliest 20 procent aan deviezeninkomsten.
9. Dat er jaarlijks 18 doden extra zijn is onzin.
10. Er bestaat nog geen alternatief voor Isla.
De Sola spreekt met de conservatieve arrogantie van een Shellman en kijkt zoals de meesten op dit eiland niet over de rand. Mensen die zich niets anders kunnen voorstellen dan dat Isla hier voor eeuwig staat, op deze verkeerde plek midden in Willemstad ‘waar ouders en voorouders hebben moeten bloeden voor de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen’. Dat die giftige stinkbak verdwijnt, gaat hun voorstellingsvermogen daarom ver te boven. Maar Isla is op deze unieke plek in de stad als een wc midden in je woonkamer. Niet de ratio regeert, maar nostalgisch sentiment. Het is algemeen bekend dat fossiele brandstoffen hun langste tijd gehad hebben en worden vervangen door zon, wind, water en andere duurzame energiebronnen. Daar gaat binnenkort een Wereldconferentie over. President Obama schrapte deze maand in dit perspectief zijn geplande oliebuis door Canada. Isla alsnog te willen moderniseren, is intussen totaal achterhaald. Waarom legt het Multidisciplinair Projectteam (MDPT) waar De Sola lid van is, daar niet de vinger op? Wat moet je met dure hielenlikkers? Dat een opgeruimd Isla-terrein waar van alles kan en voor iedereen op dit eiland een weldaad kan zijn, is zo klaar als een klontje. Hoezo, geen alternatief? Nee, Curaçao sukkelt liever achter de feiten aan en bijt zich vast aan dit rotte bot.
Carlos Weeber, architect
Curaçao

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).