Met de 3 miljard (3.000.000.000 US dollars) kan Curaçao een nieuwe moderne mid-conversion olieraffinaderij te Bullenbaai bouwen samen met een moderne LNG Terminal die de 100 jaar oude olieraffinaderij voor de automatisch te verlengen periode van 10 jaren van gas zal voorzien. Dit houdt in dat alle nieuwe investeringen te Bullenbaai zullen plaatsvinden. De oude olieraffinaderij wordt dan in 2029 afgebouwd, zodat de terreinen te Emmastad en Schottegatweg vrijkomen voor nieuwe ontwikkelingen. GreenTown Curaçao wordt in een kleine versie te Port San Nicolas te Bándabou ontwikkeld en Curaçao heeft dan tot 2029 de tijd om het onderbouwde ontwikkelingsplan voor Emmastad en Schottegat samen te stellen. Het voordeel van een mid-conversion olieraffinaderij is dat Curaçao niet meer alleen afhankelijk is van toevoer van ruwe olie van Venezuela omdat de nieuwe olieraffinaderij op feedstock, grade of halffabricaat gaat draaien, die op de internationale markten beschikbaar is, waaronder de olieraffinaderijen van PdVSA in Venezuela en ook de olieraffinaderij te Aruba, indien Citgo overgaat tot overname en heropening. Citgo is een 100 procent dochteronderneming van PdVSA die in Amerika opereert. De voornaamste strategische partners voor een nieuwe olieraffinaderij te Bullenbaai zijn: Curoil nv., SOL Petroleum Group (Barbados) en Vitol Group (Rotterdam). PdVSA houdt de bedrijfsvoering van de oude olieraffinaderij tot het jaar 2029, waarbij de raffinaderij in 2019 overgaat op gas (LNG) die dient te worden geleverd door de LNG Terminal van de nieuwe olieraffinaderij te Bullenbaai. De financiering van de nieuwe olieraffinaderij te Bullenbaai met een LNG Terminal wordt in principe door onze groep geregeld, door samenwerkingsovereenkomsten met strategische lokale en internationale partners.
De 100 jaar oude Shell olieraffinaderij te Emmastad en Schottegat is een deep-conversion olieraffinaderij die speciaal als eerste olieraffinaderij in 1914 gebouwd is om de ruwe olie met een zeer hoog zwavelgehalte tot eindproducten te verwerken. Pas in 1948 (dus na 32 jaar) heeft Shell een tweede olieraffinaderij te Punta Cardon in Venezuela gebouwd die later door Venezuela genationaliseerd werd.
Ronald Ortela,
Oil Group & Energy Management (Ogem) nv,
Curaçao

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).