‘Que llueva cafe’ is de titel van het liedje van de zanger Juan Luis GuerRa en wordt gezongen in de bario’s. Eind 2014 komt een stop aan de vaste ontwikkelingsgeldstroom via de Antilliaanse Medefinancieringsorganisatie (Amfo) en de Uitvoeringsorganisatie Stichting Sona (Usona). De lokale subsidie-economie stort in. Bij bezoek van de Nederlandse minister-president Mark Rutte afgelopen juli, benadrukt hij nogmaals dat handelsmissies de nieuwe vorm zijn voor ontwikkelingssamenwerking. Ik concludeer enerzijds dat staatsocialisme gesubsidieerd met ontwikkelingshulp niet meer mogelijk is. Stichtingen, niet-gouvernementele organisaties (ngo’s), kleine en middelgrootte bedrijfjes vallen in een groot gat. ‘The University of Governance’, voert ook campagne over wat zij de ‘slechte corporate governance’ van overheidsstichtingen noemt. Een probleem is, dat vele bestuurszaken van stichtingen in de media worden uitgevochten en vervolgens voor de rechtbank eindigen. Bestuurders van diverse overheidsstichtingen worden aangespoord om mee te doen aan de masterclass corporate governance 3.0 om hun hersenen op te frissen. Maar de ontwikkelingen spelen door elkaar. Anderzijds valt Curaçao ook keer op keer bij de grillen van ‘the trickle down’-economie.
‘Trickle-down economics’, ook wel aangeduid als de ‘trickle-down’-theorie, is de theorie dat de economische voordelen die naar de hogere inkomens gaan, de maatschappij als geheel zal helpen. In theorie zal de extra rijkdom van de rijken worden besteed in de economie, waarbij banen geschapen worden en de lagere inkomensgroepen ook meer inkomen hebben. De term is ontstaan in de Verenigde Staten. Het is toegeschreven aan humorist Will Rogers, die tijdens de Grote Depressie zei dat ‘het geld is al aangewend voor de top in de hoop dat het naar beneden zou druppelen naar de behoeftigen’. Voor ‘Junkie Curaçao’ is dit inmiddels een vaste injectieprik geworden. Een laag in de bevolking blijft structureel werkloos. We kunnen nog steeds helder voor de geest halen, toen met veel bombarie de BOO- en IRUP-projecten voor de Isla-raffinaderij werden aangekondigd. Deze zouden voor veel werkgelegenheid zorgen. Maar niets bleek minder waar te zijn. Vele lokale arbeiders werden niet aangenomen. Ze konden onder andere de drugstesten niet doorkomen. Immigranten werden geïmporteerd om projecten uit te voeren en de lokale werklozen en onderstandtrekkers bleven zonder werk links liggen. Vervolgens werden twee hotels gebouwd, een op Santa Barbara, Hyatt, en een ander in het Rifgebied, Renaissance. Technologiecentrum Ctex, Sambil en de bouw van een nieuw ziekenhuis volgen in de rij van ‘trickle down economy’-experimenten. Ze zorgen eenmalig voor een grote toevloed aan werk, daarna slankt het af om vervolgens te ontdekken, dat de financiële haalbaarheid niet meer deugt. Maar de verwachtingen kunnen niet hoog genoeg worden opgevoerd ‘the Sky the is the Limit’. Voor de luchthaven Hato is een masterplan gemaakt, dat niet alleen moet zorgen dat het geld van bovenaf moet vloeien uit de zakken van de allerrijksten op aarde in de handen van de allerarmsten. Neen, het kan veel beter, met het project ‘Space Expedition Curaçao’ (SXC) vloeit het geld van nog hogerop met shuttlevluchten in het heelal naar beneden toe in de ‘bario’s. ‘Que llueva cafe!’ Dit is een liedje van Juan Luis Guerra dat de mensen in de ‘bario’s’ zingen. De grillen van ‘the trickle down’-economie hebben wij allemaal te geloven onder de mantra van ‘The Singapore Story; from third world to first’. Hoe een arm land rijk kan worden. Voor de volgende landsverkiezingen in 2016 zal de bevolking nog een keer worden doodgegooid met beloftes die ons leven beter zullen maken gebaseerd op de grillen van de ‘trickle down’-theorie. U kunt alvast boeken voor een groepsreis van 10.000 dollar naar Singapore, waardoor u zich kunt voorbereiden voor de volgende aankomende golf ‘trickle down’-experimenten.
Sharnon Isenia,
Curaçao


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).