Sentro Pro Arte: Ronald de Haas stelt voor om dat versleten monster te vervangen door een nieuw theater in het centrum van Willemstad. Ik heb al één medestander. Maar in de staart van zijn verhaal zit het venijn: ,,Schrijf voor het ontwerp een prijsvraag uit waaraan iedereen mag meedoen”. Deze naïviteit kom je hier vaker tegen; gebouwen door leken laten ontwerpen. Niet voor niets loopt het aantal prutsers dat hier rondloopt en zich architect noemt in de duizenden. Je merkt het onmiddellijk als je een huis binnenstapt: onpraktisch en te warm. Zelden werd een beroep zo onderschat als dat van de architect. Het gaat mij dan niet om de vorm, hoewel ook van belang, maar om klimaat, techniek en functie. Over vorm mag iedereen vinden wat hij wil zolang niemand anders er last van heeft. Hoe dan ook is de mening van deskundigen bepalend. Dat staat als een paal boven water. Esthetiek kun je leren en daar bestaan opleidingen voor. Je kunt daar leren koken, dichten, dansen, zingen, acteren, verbeelden, musiceren, tekenen, schrijven en ontwerpen. Architectuur staat als ‘Moeder der Kunsten’ bekend. Van alles komt daar bij elkaar: esthetiek, wiskunde, geschiedenis, aardrijkskunde, natuurkunde, scheikunde, organiseren, techniek, landmeten en tekenen. Een volwaardige architectenopleiding duurt ongeveer tien jaar en is vergelijkbaar met die van medisch specialist. Ik zou mijn schoonmoeder dus nooit door een slager laten opereren. Terwijl huizen en gebouwen op Curaçao meestal wel worden ontworpen door een soort koekenbakkers. Ik zou wel eens willen weten waarom dit op een na oudste beroep in de wereld hier zo wordt onderschat. Het voorstel van Ronald de Haas om iedereen uit te nodigen, is een duivelse dwaling met grote gevolgen. Beoordelen vraagt om deskundigheid. Wij willen toch niet opnieuw een monster? Let eens op onze nationale vlag, die hangt al vanaf het begin ondersteboven. Hoe komt dat? Amateurisme.
Carlos Weeber (architect), Curaçao

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).