Niet zoals het dagelijkse televisieprogramma op BVN: ‘De Wereld Draait Door’, was dat maar waar. Nee, hier gaat het om: ‘De wereld draait dol’.
De halve wereld raakte in emotionele beweging bij het aanzien van het driejarig jongetje, dood aangespoeld aan het strand. Verschrikkelijk. Duizenden en duizenden Syrische vluchtelingen op een ‘wilde’ tocht naar betere bestemmingen en die zijn: Europa! En met name Duitsland, dat het enige welkomstland is op dit ogenblik op grote schaal. Minister-president Angela Merkel maakt werkelijk iets goed, wat in het nazi-Duitsland verkeerd is gegaan. Een verschrikkelijke les geleerd.
Maar wie zou eigenlijk de oorzaak geweest zijn van deze vluchtelingen-exodus? Wie heeft de toch al labiele status quo in het Midden-Oosten veroorzaakt tussen de soennieten en de sjiieten? Haat en geweld was er altijd al tussen deze twee erfgenamen van de grote profeet, maar de westerse politiek onder leiding van presidenten Bush, hebben achtereenvolgens op grond van economische en politieke redenen, dus machtsgronden, alles ontketend. De duvel uit de fles, de geest waart rond met vreselijk geweld. Hoe bestaat het? De westerse wereld sprak over de ‘Arabische lente’, maar het is een vreselijke herfst en winter geworden. Het is de westerse wereld geweest die de zeer labiele islamtheologie zozeer veranderde in een fundamentalistische geweld- en machtinterpretatie van de Koran.
Maar nu: geen der rijke islamitische golfstaten openen de grenzen en de armen om geloofsbroeders op te vangen, terwijl ‘charity’ een der islamgeloofspijlers is, maar die dienen alleen voor binnenshuis aangelegenheden, maar niet voor de islambroeders en -zusters van daarbuiten.
En wat doet nu het zogenaamde eens zo christelijke Europa? Deze christelijke landen hadden immers het eerste en tweede gebod bovenaan in het vaandel geschreven:
Heb God lief op de eerste plaats en de naaste als uzelf, wie die naaste dan ook moge zijn en deze twee geboden zijn en hebben dezelfde waarde voor God en mensen. Dus dit christelijk geloof is ZOEK. Individualisme, egoïsme, geldmacht en ommuringen overal, dat schijnen de nieuwe ‘geloofspilaren’ te zijn. Dit gebeurt nu met de talloze vluchtelingen, maar we vergeten de duizenden zwarte kinderen en hun ouders, die ook al in de afgelopen decennia en eeuwen gedood werden vanwege het eigenbelang van de westerse wereld. Moeten we niet denken dat dit op den duur niet altijd goed kan gaan? Waar dit gebeurd, roepen wij het oordeel zelf over ons heen.
Jan Jonkman,
Curaçao

 


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).