Het messiascomplex of christuscomplex, is een gemoedstoestand waarbij de persoon denkt dat het zijn taak is om de wereld te redden. In Jeruzalem hebben ze een afdeling in een psychiatrisch ziekenhuis speciaal voor deze mensen. Zie je ze al? De een probeert op het water van de vijver te lopen, de ander probeert een slibtongetje te verdelen, de ander probeert water in Merlot te veranderen en weer een ander maakt iedereen midden in de nacht wakker, denkende dat ze allemaal dood zijn en dat het zijn taak is om ze te doen herrijzen.
Volgens mij is dat een van de vereisten om pastoor of dominee te worden en natuurlijk heb je er ook beunhazen tussen want die zien daar letterlijk goud in. Kijk maar naar die zogenaamde pastoors in Amerika die schatrijk zijn geworden door de gulle donaties van hun gelovigen, waaronder ook een familielid van een bekende zakenman hier die een heel bekende politieke figuur financiert, hopend natuurlijk dat hij het driedubbele terug krijgt, want geloof is big business.
Een van de grootste aandeelhouders van Pfizer, de uitvinders van Viagra, was de Anglicaanse kerk in Engeland. Toen dat aan het licht kwam, hebben ze hals over kop al hun aandelen verkocht en miljoenen aan winstuitkering misgelopen.
Maar het gaat niet alleen om dat belastingvrije inkomen, maar ook de extra legale voordelen, zoals de vrouwen die denken dat ze dichter bij God zullen komen als ze de koffer in duiken met zo’n heilig persoon. En natuurlijk zijn er van die semiheiligen zoals de fraters en de nonnen en alle andere aanhangers die denken ook een graantje mee te pikken, die misbruik maken van hun ‘heiligdom’ en hun pedofiele fantasieën uitleven, wetende dat ze toch nooit veroordeeld zullen worden, hooguit overgeplaatst zullen worden en daar weer vrolijk opnieuw kunnen beginnen. En je hebt nog kans dat je zelfs een standbeeld krijgt zoals op Bonaire het geval was.
Of een dominee die zijn vrouw en kinderen dumpt voor een buurvrouw en nu weer bezig is om elke avond bij een andere buurvrouw te bidden omdat haar man haar verlaten heeft, die mij komt vertellen dat ik fout bezig ben en ik waarschijnlijk in een fantasie en onzichtbare hel terecht zal komen, maar dat God toch van mij houdt.
En dan heb je de politicus die daar ook al brood in ziet, want die ziet elke bijbelzwaaier als een potentiële stem in de komende verkiezingen, die haalt onze bisschop, die al met een natte PdVSA-vinger te lijmen is, over om samen naar de paus te gaan om hem te overtuigen dat hij de enige redding is voor Curaçao en ons uit het financieel en crimineel debacle waar wij in verkeren kan halen, zodat hij straks hand in hand met de paus over onze Emmabrug kan lopen en als de grote redder gezien zal worden onder de katholieken, hopend natuurlijk dat ze op hem zullen gaan stemmen als hij eenmaal uit de Pueblo Soberano countryclub stapt. Hoe laag kan je zakken zeg!
Ik blijf lachen op deze klip want er zijn nog steeds hele volksstammen die in sprookjes geloven en écht denken dat als de paus komt dat al onze problemen opgelost zullen worden, terwijl ze de fout niet zien in de mensen waar ze voor gestemd hebben.
Amen! (by the way ‘Amen’ was een Egyptische God en er staat in de Bijbel: u zult geen vreemde goden aanbidden)

Arthur Donker, Curaçao


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).