Vaak hoor je mensen zeggen dat Curaçao maar een dorp is, of een kleine stad, en dat ministers eigenlijk slechts wethouders zijn, en dat het allemaal niet zo veel voorstelt. Als we uitgaan van 150.000 inwoners (CBS), dan zou ons eiland te vergelijken zijn met de gemeenten Amersfoort, Den Bosch, Arnhem of Zaanstad. Almere, Nijmegen en Groningen zitten er net boven, Maastricht, Leiden en Leeuwarden zitten er net onder.
Maar heeft Amersfoort een internationale luchthaven? Heeft Den Bosch een raffinaderij? Heeft Zaanstad een droogdok? En hebben ze binnen hun grenzen de specialisten die zulke ondernemingen draaiende houden, zoals luchtverkeersleiders, petrologen of een laserlasser? Ik dacht van niet. En wij ook niet. Dat kan gewoon niet, en wij moeten voor specialistisch werk vaak putten uit de regio en uit andere werelddelen.
Hebben Amersfoort, Den Bosch, Arnhem en Zaanstad: een zwemster die Olympisch brons binnenhaalt én een tennisser die in Wimbledon het dubbelspel wint én een sporter die Olympisch zilver haalt én een stuk of 15 Major League baseballspelers? Hebben ze een Grammy Award-winnaar, een stuk of twee, drie Edison Award-winnaars, hebben ze kunstenaars die over de hele wereld exposeren? Hebben ze een dokter die de David A. Karnofsky Memorial Award heeft gekregen én een centrum voor natuuronderzoek waar zelfs Google en Nasa op bezoek komen?
Hebben ze een North Sea Jazz Festival, een Internationaal Film Festival Rotterdam én een dagenlang durende muziekwedstrijd vlak voor carnaval... hebben ze eigenlijk wel carnaval?
Hebben ze een softwarebedrijf dat per maand miljarden aan transacties verzorgt voor internetbankieren over de hele wereld? Hebben ze bedrijven die in 20 jaar gegroeid zijn naar 40 vestigingen in 27 landen? En dan ben ik er nog een heleboel vergeten.
Curaçao ís geen middelgrote gemeente in Nederland. Een minister van Curaçao is níet te vergelijken met een wethouder in Haarlem. En we mogen best een beetje trotser zijn op ons eiland en op onze mensen! Want als je kijkt hoeveel talent hier geboren wordt, en hier of elders in de wereld de top bereikt, dan is dat, per vierkante meter, of per hoofd van de bevolking, of hoe je het ook bekijkt: fenomenaal!
Ace Suares, Otrobanda


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).