Toonchi Diepstraeten is toch maar doorgegaan met schrijven voor de krant, daar voelt hij zich goed bij. In dit verhaal wil Toonchi Diepstraeten beweren dat veel van het aquajoggen op Curaçao van Cynthia komt.
Cynthia is in Amerika opgeleid als fysiotherapeute en leidster/eigenaresse van het Aquarius Health Rehabilitation Center. Cynthia heeft vele studies van Health Rehabilitation gedaan zoals watertherapie. Ik leerde haar 15 jaar geleden kennen toen ze heel intensief bezig was met patiënten die bijvoorbeeld een herseninfarct hadden gehad. Cynthia werkte met deze patiënten, om na uren en na weken van trainen in het water te ontdekken dat de uitvalsverschijnselen bij de patiënt van de spraak, handen en voeten zich verbeterden. Van dichtbij heb ik toen diverse kleine wondertjes zien gebeuren. In dit verhaal van Toonchi wil Cynthia wel graag hier en daar nog wat correcties aanbrengen. Cynthia zegt: ,,Je gebruikt steeds het woord aquajoggen maar in het water kunt je veel meer doen/ bereiken dan joggen. Aquarobics voor algemene conditie, aquafitness voor meer spierkracht, en aquatic therapie voor het bereiken van specifieke revalidatiedoelen. Ze worden allemaal in het water gedaan, maar hebben allemaal een bijzondere invloed op je lichaam.” Ze merkt op dat veel mensen waterangst hebben, die kunnen met een klein beetje geduld ook van het water leren genieten. Water is goed voor iedereen, jong en oud, goed ter been of niet, water kan je helpen heel je lichaam en ziel te herstellen.
Cynthia heeft haar praktijk Aquarius Rehabilitation Center u bent daar welkom. Veel patiënten van Cynthia komen via een gespecialiseerde arts en of huisarts met een verwijsbrief voor fysiotherapeutische behandeling. Maar wilt u zelf aquajoggen op eigen initiatief, kijk om u heen, op het hele eiland zie je bij de baaien en zwembaden clubjes mensen met hun tube, op weg naar de baai, op weg naar hun zwemfeestje. Met dit verhaal wil ik al het aquajoggen op Curaçao aandacht geven en promoten. Ben je op zoek naar Cyntia, wil je haar hulp, kijk in het telefoonboek, haar volledige naam en adres is: Cynthia Buntenbruch Eustachia, Aquarius Health Rehabilitation Center.
Lieve dames, uw schoonheidsideaal is haalbaar: heeft u een iets te dik buikje, iets te dunne of te dikke billetjes, te dunne of te dikke benen. Aquajog drie maal per week, een jaar lang, dan zie je al de goede verbeteringen: mooie benen en mooie billetjes, mooi strak buikje. Het heeft succes en is heel plezierig om te doen. De beweging van fietsende benen in het water verwerkt geleidelijk de energie.
Het principe van aquajoggen: het lichaam wordt door gebruik van de tube drijvend gehouden. Je maakt met de handen en benen een soort beweging van fietsen. Het voordeel van deze oefeningen in het water is dat de gewrichten geheel vrij zijn, alle gewrichten zijn volkomen vrij. Veel bewegingen die je met een handicap aan handen en voeten niet zou kunnen maken, gaat wel in het water.
Curaçao is heel prettig voor het aquajoggen, het klimaat is gunstig om op en om het water heen te zijn, er zijn veel mooie schone baaien. Je kunt het bij wijze van spreken elke dag doen. Het is een heel goedkope bezigheid, de tube die gebruikt wordt om op te drijven kost op de meeste plaatsen maar 9,50 gulden. Het is verstandig om je bij een groepje onder leiding van een deskundige aan te sluiten, ook die kosten zijn niet hoog. Ik kwam groepjes tegen waar je 5 tot 10 gulden voor een uur moest betalen. De laatste tijd hoor ik van veel patiënten dat diverse huisartsen hun patiënten met klachten als vermoeidheid, hoofdpijn, slapenloosheid en dergelijke, adviseren om naar de baai te gaan. De combinatie van het zoute zeewater, de zilte lucht en de bewegingen zijn goed voor lichaam en geest. Het bewegen is goed tegen overgewicht en het zeewater en frisse lucht ontspant. Er zijn veel plaatsen waar je je kunt aansluiten voor aquajoggen, onder andere bij Marie Pompoen, Marriott beach en Lagun en vele andere locaties. Cyntia denkt dat er zeker wel 20 tot 30 groepjes zijn waarbij je kunt aansluiten. Toonchi zegt: ,,Mijn plezier van het aquajoggen komt echt door Cynthia, ze deed het met mij als patiënt ‘één op één’ en later voor de fun in gezellige groepjes van wel tien personen.”
Toonchi Diepstraeten, Curaçao


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).