Donderdagmiddag hebben wij de bijzonder indrukwekkende documentaire ‘Alive inside’ in het kader van het filmfestival gezien.
Met de vergrijzing neemt in de westerse wereld het aantal mensen met een haperend geheugen in hoog tempo toe. Alleen al in de VS kampen miljoenen bejaarden met dementie. Muziek uit het verleden van deze patiënten blijkt de verborgen schatten van het geheugen echter weer aan de oppervlakte te brengen. In Alive inside, komen enkele roerende voorbeelden uit de praktijk naar voren. Bij sommige patiënten doet een simpele melodie, zoals Schuberts Ave Maria of When the Saints Go Marching In van Louis Armstrong, lang verloren gewaande gevoelens en herinneringen weer herleven. Voor deze ouderen, die in een door jeugd geobsedeerde maatschappij vaak liggen weg te kwijnen in verzorgingstehuizen, levert de therapie enorme toename van levenskwaliteit op. De indrukwekkende resultaten van de experimenten krijgen een extra dimensie door gesprekken met deskundigen, onder wie neuroloog Oliver Sacks en muzikant Bobby McFerrin. Zij verklaren hoe muziek als het ware via de achterdeur in het brein kan inbreken om een sluimerend geheugen wakker te schudden.
Na het zien van deze docu vroegen wij ons eigenlijk af of deze muziektherapie ook voor demente bejaarden op Curaçao wordt gebruikt dan wel zou kunnen worden gebruikt.
J. Martina, Curaçao

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.