Ik lees in de kranten dat men nou op de grote kruispunten camera’s gaan instaleren om de roodrijders en doodrijders te flitsen. Op zich geen slecht idee want als je op Curaçao zelfmoord wil plegen moet je de straat oversteken als het licht op rood staat, gegarandeerd dat je aan gort gereden wordt.
Het probleem van de roodrijders bestaat al heel lang en de ongelukken op de kruispunten stapelden zich toen op en de techneuten en de commissie van de drie koningen van de desbetreffende ministerie besloten om ‘s nachts alle verkeerslichten op de kruispunten maar op oranje te laten flikkeren want dan gelden de plaatselijke verkeersregels en hoeven ze niet te bewijzen wie wél of niet door rood is gereden. De vraag is of de mensen wel of niet de verkeersregels hier kennen want we maken dagelijks het ‘wild west’ gedrag van onze medeweggebruikers op onze wegen mee.
Maar het idee van die flitspalen is niet nieuw, want ik weet nog dat een jaar of 20 geleden, ik zie die foto nog voor me, mijn goede vriend de heer Angel Salsbach, die toentertijd minister was, bij de Joodse begraafplaats op Berg Altena stond, bij de onthulling van de eerste flitspaal. De bedoeling was dat er een camera geplaatst zou worden die, om de zoveel tijd op een ander kruispunt geplaatst zou worden, zodat men nooit wist of men geflitst zou worden.
Pracht idee en iedereen was er natuurlijk blij mee want dan hoefde je niet steeds je leven op het spel te zetten telkens als je door groen reed. Waarom is het toen niet door gegaan? Men kwam daarna pas tot de ontdekking dat er niemand op het eiland was die de film kon ontwikkelen, dus ging het niet door en staan die palen nu nog bij de stoplichten op de grote kruispunten.
Maar buiten dat, er zijn maar weinig mensen hier die de deur van het Openbare Ministerie plat lopen om hun boete te betalen als ze door rood rijden en ligt er voor miljoenen op straat wat nooit geïnd wordt omdat hier, zoals met de meeste dingen, geen controle is. Je kunt wel een wet maken en implementeren maar uitvoeren en ‘follow up’ is er bijna nooit.
Maar ik ben blij dat ze nou weer met camera’s gaan komen want vooral als je motor rijdt lijkt het wel alsof je een schietschijf op je rug hebt als je als brave burger meedoet aan het verkeer hier. Proficiat Curaçao met onze ‘nieuwe’ flitspalen!
Ik blijf lachen op deze klip want gisteren had ik een stukje geschreven over visie, hier is een voorbeeld van visie van Angel Salsbach dat nu pas na 20 jaar wordt uitgevoerd.
Arthur Donker, Curaçao


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).