Het is boeiend om te zien hoe een eenvoudige stellingname zo veel merkwaardige reacties kan veroorzaken, waarbij opmerkingen geheel uit zijn verband worden gehaald. Dit is hopelijk het laatste dat ik hierover schrijf. Ter verduidelijking in hoofdletters de essentie mijn standpunt: ik vind dat De Telegraaf zondag 18 januari niet had moeten schrijven dat er een KILLERMUG op Curaçao is die 20.000 DOODZIEKE mensen heeft veroorzaakt. Waarom is het geen killermug?: omdat er minder dan 1 op de 6.000 mensen overlijden; de sterfte bij griep ligt al hoger. De Gezondheidsraad in Nederland noemt als schatting gemiddeld 2.000 sterfgevallen aan griep per jaar. Als De Telegraaf consequent is noemen zij dit dan ook de ‘killergriep’. Waarom zijn de mensen niet doodziek?: omdat meestal de belangrijke organen goed blijven functioneren en er volgens onze telling minder dan ca. 100 mensen zijn opgenomen op m.n. de interne en de kinderafdeling. Dus slechts een relatief klein deel van de misschien wel meer dan 30.000 ziektegevallen is zo ziek dat ze opgenomen moeten worden. Exacte getallen zijn overigens niet te produceren, omdat ‘elke’ klacht op het hoogtepunt van de epidemie het etiket chikungunya kreeg. Daarnaast kent iedereen veel individuele gevallen waar mensen zich doodziek hebben gevoeld en heel veel vervelende symptomen hebben gehad of nog hebben zoals bij fam. Grimm (Amigoe, 21 januari). In het Sehos hebben wij doodzieke mensen gezien met zeer ernstige hart-, interne of neurologische problemen, waarbij er diversen naar de intensive care moesten. Ook zijn er helaas patiënten overleden. Iedereen weet daarom, dat het zeker geen epidemie is om licht over te praten en zeker ook omdat naast de ellende bij aanvang van de ziekte ook nog gewrichtspijnen maandenlang zullen aanhouden.
Echter, voor alle duidelijkheid: de ENIGE reden waarom ik de opmerkingen nar aanleiding van het artikel in De Telegraaf schreef, is omdat ik mij ernstige zorgen maakte om de mogelijke negatieve gevolgen van onjuiste, paniekzaaiende informatie op het TOERISME. Dit, omdat ik wist wat er met het toerisme is gebeurd bij een Frans eiland: in La Réunion was er rond 2005 een chikungunya-epidemie waarbij 30 procent van de bevolking werd geïnfecteerd. Dit had volgens de WHO een daling van 60 procent van het toerisme tot gevolg! Dat wilde ik Curaçao besparen, vooral ook omdat het ongenuanceerde bericht in De Telegraaf kwam op een moment dat de piek van de epidemie al voorbij was en de risico’s van besmetting voor toeristen al laag waren en met de dag minder werden. Na het artikel over de zogenaamde ‘killermug’ in De Telegraaf zijn er diverse afzeggingen van toeristen geweest en ook de afzegging van Jan Smit zorgde voor negatieve publiciteit. Zo is het volgende bericht medio december op de klachtenwebsite van Arke te vinden: ,,Naar aanleiding van de berichtgeving in De Telegraaf over de uitbraak van een chikungunya-epidemie en de gevoeligheid van mijn echtgenote voor muggensteken heb ik dinsdag besloten om onze reis te annuleren.”

Dr. Kenrick Berend, internist, hoofd afdeling interne geneeskunde St. Elisabeth Hospital Curaçao


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).