Honderd miljoen gulden voor onderzoek naar aanwezigheid van gas en olie in de Curaçaose wateren van Refineria di Kòrsou aan het nieuw opgerichte staatsbedrijf Kompania di Petrol i Gas.
In een geologische werk uit 1931 van prof. Leo Rutten wordt al gefundeerd de conclusie getrokken dat op Curaçao en in haar wateren geen olie gevonden zal worden. De reden hiervoor is zeer simpel. In het tertiair zijn er nauwelijks afzettingen geweest op Curaçao en Aruba. Waar rond Maracaibo en andere delen van Venezuela duizenden meters afzettingen terug te vinden zijn die uit het tertiair stammen is hiervan op Aruba en Curaçao geen enkele sprake. In het tertiair was ons gebied vulkanisch namelijk zeer actief met actieve magmastromen. Terwijl er sprake was van zeer uitbundige vegetatie in Zuid-Amerika welke uiteindelijk is verdwenen onder de krijtformaties is dit niet gebeurd op onze eilanden. Kortom de ingrediënten (koolstoffen) waaruit onder specifieke omstandigheden gas en olie kan ontstaan ontbreken. Niet misschien maar 100% zeker. Nu kan het zijn dat door opbouw van impermeabele gesteentelagen in de oceaanbodem er pockets bevinden die theoretisch gezien gevuld zouden kunnen zijn met gas. De kans hiertoe is niet erg groot en indien dit zo zou zijn dan nog is het zeer onwaarschijnlijk dat dit in economisch winbare hoeveelheden zou zijn.
Dan is natuurlijk de grote vraag waarom we dit onderzoek zouden willen doen. Juist in een tijd waarin de wereld vooral kijkt naar de ontwikkeling van niet-fossiele energie is het onbegrijpelijk waarom we ons zouden overleveren aan de zucht naar olie en gas. Het is een illusie om te denken dat de opbrengsten hiervan ten goede zouden komen aan het eiland en haar bewoners. Een snelle blik over de grens leert voldoende. De enige die er beter van zouden worden zijn uiteraard de gas- en oliemaatschappijen en wellicht wat gelieerde faciliterende organisaties. Daarentegen alle schade aan milieu en beveiligingskosten zullen wel tot onze lasten gaan behoren.
Als men toch een onderzoek wil doen heb ik echter een voorstel waarvan iedereen profijt kan trekken. Waarom spenderen we de onderzoekskosten niet aan een ultradiepe boring voor geothermische doeleinden? Indien we dit zouden doen in de omgeving van het ziekenhuis zou met de opbrengst van de geothermische bron het ziekenhuis voorzien kunnen worden van koeling terwijl tegelijkertijd gedurende de boring een schat aan geologische gegevens gewonnen kan worden die uitsluitsel geven over de geologische opbouw van ons eiland en derhalve ook aan de (on)mogelijkheid dat er gas en olie bevindt in onze directe nabijheid. Op deze manier verdienen de onderzoekskosten zich dubbel en dwars terug en kan Curaçao het voortouw nemen in de geothermische ontwikkeling en technologie in de regio.
Zoals al eerder aangegeven in reacties in de diverse dagbladen hebben wij kant en klare voorstellen ter realisatie van het bovenstaande. Indien men een presentatie zou willen van de mogelijkheden neem dan contact met ondergetekende op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Frits van de Sande,
Curaçao


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).