Curaçao Ports Authority heeft een mooi plan ingediend om het Waaigat en de aanvoerroute naar de haven aan de Punda- en Otrobandakant te verfraaien.
Ook hier kan men weer de gebruikelijke vragen stellen:
Waarom een Amerikaans adviesbureau in de arm genomen, terwijl we hier op het eiland zoveel stedenbouwkundige ervaring hebben en de omgeving van huis uit kennen? Natuurlijk ook weer de vraag, wie gaat al dat fraais betalen?
Ik heb de plannen bekeken op de expositie, best leuk, vooral de reeds langer sluimerende ontwikkelingen rond het Waaigat zijn interessant.
Maar dit is toch een zaak voor de bestuurders en planners van het eiland? Wat heeft dit te maken met de haven en CPA?
Over de haven zelf geen woord, alleen op de voorkant van de brochure wordt met imposante cijfers het belang van de haven aangegeven. Maar niets van dit CPA-plan heeft iets met de core business, de havenactiviteiten, te maken. De haven van Curaçao is na het toerisme de tweede bron van inkomsten voor het eiland.
Curaçao heeft het geluk de mooiste natuurlijke haven uit de regio en ver daarbuiten te hebben.
Voor de haven en voor het volk is het van groot belang dat hier een plan van aanpak gemaakt wordt. Natuurlijk hebben we de problematiek rond de raffinaderij, maar daaromheen is er genoeg te doen. Hier moeten de zaken planmatig worden aangepakt.
Niet door een plan te laten maken door een duur buitenlands adviesbureau maar door CPA zelf in samenwerking met de maritieme ondernemers rond de Annabaai.
Het zal een stappenplan moeten worden: Er zal veel opgeruimd moeten worden. Kaden en beschoeiingen zullen op orde gebracht moeten worden. Industrie- en opslagterreinen moeten gecreëerd worden voor havengeoriënteerde bedrijven. Voorzieningen opbouwen die bij een moderne haven horen. Geen spectaculaire plannen met mooie plaatjes, maar wel zeer nuttig om de haven te laten floreren voor het zo vaak genoemde Curaçaose volk.
Laten we hieraan gaan werken, dan dragen we bij aan echte werkgelegenheid.

Jan Bink, Curaçao Marine

ADletters logo

 


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).