Door Prof. dr. F.B.M. Kunnemanfrankkunneman

Dat schreef een medewerker van ING in Nederland enkele weken geleden in een interne memo over een sollicitant naar een stageplaats. De desbetreffende sollicitant was ‘per ongeluk’ in de e-mail ingekopieerd. ING putte zich uit in verontschuldigingen. Desalniettemin haalde het incident alle kranten. Zo’n ervaring is onprettig voor iedereen. Niemand wenst het slachtoffer te zijn van discriminatie en geen enkel bedrijf wenst onethisch gedrag op de werkvloer. Overmaat van ramp is als dit naar buiten komt. Dat is niet goed voor het imago van ING. Vanuit het oogpunt van corporate governance en risicobeheersing is dit interessant. Hoe voorkom je zoiets? Dat is een uitdaging op verschillende fronten. De ethisch/morele dimensie is de lastigste. Verder gaat het natuurlijk om het sturen van gedrag en om risicomanagement. Hoe hangen die drie fronten samen?

Voorbeeld doet volgen
Het ethische gehalte van een bedrijf wordt voor het grootste deel bepaald door de leiding. Voorbeeld doet volgen. Regeltjes over wat wel en wat niet hoort, hebben geen enkele betekenis als de leiding niet het goede voorbeeld geeft. Dat blijkt keer op keer. Seksuele intimidatie, discriminatie, pesten en allerlei andere vormen van onethisch gedrag in een bedrijf krijgen alleen dan kans als de leiding daar aanleiding toe geeft. De verkeerde mensen worden aangenomen, er wordt te weinig gecorrigeerd en er is onvoldoende richting en voorbeeld. Een schijnbaar onschuldig grapje wordt dan al gauw botte discriminatie, gein wordt ongein, een onschuldige flirt wordt seksuele intimidatie. Van kwaad komt dan erger. Ongein wordt treiteren en seksuele intimidatie wordt seksueel geweld. De werkvloer is dan ronduit onveilig.

Ethiek en winst
Risicomanagement is een primaire verantwoordelijkheid van de directie en van de toezichthouders. Risicomanagement houdt niet alleen in dat je de cijfers bewaakt en zorgt voor voldoende omzet en winstgevendheid. Risicomanagement houdt ook in dat je zorgt voor een veilige werkvloer. Er mogen geen dakpannen naar beneden vallen. Maar er mogen ook geen verkeerde grappen worden gemaakt. Als een directie die dimensie onderschat, dan blijken ethiek en winst opeens veel met elkaar te maken te hebben. Door negatieve publiciteit verliest het aandeel waarde en blijven klanten weg. Vanwege die boef uit Curaçao.
Heeft u zelf een vraag over corporate governance? Mail deze dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en wie weet wordt uw vraag in de volgende column behandeld!

Prof. dr. F.B.M. Kunneman is managing partner van advocatenkantoor VanEps Kunneman VanDoorne. Hij leidt het team dat adviseert over corporate governance. Hij schrijft en doceert al decennia over dit onderwerp.

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.