Door Terrence Melendez en Mitchell Karman
Neemt u het kassabonnetje aan als deze u wordt aangeboden? Menig consument slaat de bon af, of gooit deze bij de eerste gelegenheid in de prullenbak. Toch heeft de kassabon wel een degelijk nut. Zo kunt u aan de hand hiervan bijvoorbeeld controleren of uw rekening klopt en kan het dienen als een aankoopbewijs in het geval u bijvoorbeeld een product zou willen ruilen. Indien u een ondernemer bent en bepaalde kosten ‘op de zaak’ wilt hebben, dan is het ook vereist dat u de bonnetjes ter zake van deze kosten bewaart in de administratie van uw onderneming.
terrencemelendezDe Belastingdienst laat echter niet toe dat u naar willekeur kosten op de zaak maakt en maakt in beginsel een onderscheid tussen drie soorten kosten. Dit zijn de zakelijke kosten, privé-uitgaven en gemengde kosten. De zakelijke kosten zijn in beginsel aftrekbaar, tenzij anders is bepaald. De privé-uitgaven zijn niet aftrekbaar en de gemengde kosten zijn doorgaans deels aftrekbaar. In dit artikel zullen wij nader ingaan op de aftrekbaarheid van kosten.

Zakelijke kosten, toch geen aftrek
Zakelijke kosten zijn alle uitgaven die u in het kader van de bedrijfsvoering maakt. Deze kosten zijn in beginsel aftrekbaar, maar worden soms toch nog beperkt. Zo zijn de kosten die verband houden met pleziervaartuigen voor representatieve doeleinden bijvoorbeeld niet aftrekbaar van de winst. De kosten zijn wel aftrekbaar indien het verhuren van vaartuigen uw primaire bedrijfsactiviteit is.
Ook kleding kan niet zonder meer ten laste van de onderneming worden aangeschaft. Slechts indien het werkkleding betreft kunt u de kosten ten laste van de winst brengen. Onder werkkleding dient te worden verstaan kleding die nagenoeg uitsluitend geschikt is om op de werkvloer te dragen (bijvoorbeeld een overall), of kleding die van zodanige uiterlijke kenmerken is voorzien, bijvoorbeeld een bedrijfslogo, dat daaruit blijkt dat deze uitsluitend is bestemd voor de ondernemingswerkzaamheden. Een dergelijk logo dient in beginsel onlosmakelijk met de kleding te zijn verbonden en een oppervlakte te hebben van ten minste 70cm².
Boetes, steekpenningen en schikkingen ter voorkoming van strafvervolging zijn evenmin aftrekbaar van de winst. Het verdient benadrukking dat op grond van de belastingwetgeving het hier moet gaan om Curaçaose boetes en schikkingen. Dit brengt met zich dat boetes welke u in het kader van de onderneming in het buitenland krijgt opgelegd in beginsel wel aftrekbaar zijn van de Curaçaose winst. De juridische kosten die u maakt ter zake van een opgelegde boete zijn doorgaans wel aftrekbaar.
Andere niet aftrekbare kosten zijn de telefoonabonnementen en internetaansluitingen die op eigen naam staan. Ook de kosten van literatuur zijn niet aftrekbaar, met uitzondering van vakliteratuur. Tot slot zijn kosten ter zake van persoonlijke verzorging niet toegelaten als aftrekbare kosten.

Gemengde kosten
Voedsel, drank en genotmiddelen zijn zogenaamde gemengde kosten. Alhoewel tijdens een diner zaken kunnen worden besproken, blijft het consumeren toch een privéelement hebben. In beginsel zijn deze uitgaven voor 80 procent aftrekbaar. Het is wel van belang dat het hier om zakelijke uitgaven dient te gaan. Een zakenlunch komt derhalve voor aftrek in aanmerking. Een diner met een kennis en de kinderen heeft al gauw een privékarakter en kan daarom niet ten laste van de onderneming worden gebracht. Ook reis- en verblijfkosten die verband houden met cursussen, congressen, seminars en dergelijken zijn voor slechts 80 procent aftrekbaar.

Auto van de zaak
Een ander interessant punt van aandacht is de auto van de zaak. In beginsel mag u een auto die u aanschaft activeren op de balans en hierover afschrijven. Indien u een auto least, mag u deze kosten ook ten laste van het ondernemingsresultaat brengen. Het uitgangspunt is dat indien een auto op naam van de zaak staat, deze alleen voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt. Wordt de auto ook voor privédoeleinden gebruikt, bijvoorbeeld woon-werk verkeer, dan vindt een zogenaamde bijtelling plaats in de loonbelasting. Dit houdt kortgezegd in dat 15 procent van de nieuwwaarde van de auto (inclusief omzetbelasting en invoerrechten) wordt gerekend tot het belastbare loon van de werknemer. De bewijslast dat een auto die ter beschikking staat voor de werknemer niet voor privédoeleinden wordt gebruikt, ligt in beginsel bij de werknemer. Dit betekent in het algemeen dat de auto na het werk niet mee naar huis mag, want dan is al sprake van woon-werk verkeer. Maar ook als de auto niet voor woon-werkverkeer wordt gebruikt, kan tussendoor toch sprake zijn van privé gereden kilometers. Als u de bijtelling wilt vermijden, is het dan ook van belang om een goede kilometeradministratie bij te houden.

Woon/werkruimte
Sommige ondernemers hebben een werkruimte in hun woning, bijvoorbeeld een kantoorruimte. U kunt de kosten ter zake van deze ruimte (inclusief inrichting) in aftrek brengen. Voorwaarde is echter wel dat u het gezamenlijke bedrag van uw opbrengsten uit onderneming of arbeid voor meer dan twee derde in die werkruimte verwerft.
Bedenk dat kostenaftrek het bedrag dat u aan belasting moet betalen, kan beperken. Houdt u er echter wel rekening mee dat u deze kosten kunt aantonen en het dus van belang is om uw bonnetjes en facturen goed te bewaren. Let ook op dat u alleen zakelijke kosten in aftrek brengt en dat sommige kosten, ook al hebben deze kosten met uw onderneming te maken, slechts gedeeltelijk (gemengde kosten), of in het geheel niet aftrekbaar zijn. Tot slot wijzen we erop dat de kosten van een auto voor rekening van de zaak wel aftrekbaar zijn maar dat privégebruik van die auto leidt tot een bijtelling op het inkomen bij u zelf als ondernemer of bij uw werknemer die de auto in gebruik heeft.

Terrence Melendez en Mitchell Karman zijn werkzaam bij Tax PricewaterhouseCoopers (PwC) Dutch Caribbean op Curaçao. pwc.com/dutch-caribbean


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.