Door Ronald van Raak
,,In Nederland is de heer Van Raak een redelijk onbetekenend Kamerlid.” In mijn geheime postvakje in Den Haag vind ik regelmatig geheime stukken uit Curaçao. Dat is meestal erg leuk. Behalve als je daarin leest over jezelf. Bijvoorbeeld dat je ‘redelijke onbetekenend’ bent. Dat is veel minder leuk. Mijn baas Emile Roemer probeerde mij nog op te beuren door te zeggen dat ik dat ‘redelijk’ ook kon opvatten als een compliment. Het staat allemaal in een interne notitie van 15 april 2012, van de partij van oud-premier Gerrit Schotte (MFK). De man die onlangs op Curaçao is veroordeeld tot drie jaar cel.
In deze notitie worden de woordvoerders van de partij van Schotte (MFK) ingelicht hoe zij moeten reageren op mijn optreden bij het KRO-programma Brandpunt. Waar ik die dag had gezegd dat Gerrit Schotte nauwe banden heeft met de internationale gokmaffia. In het bijzonder met Francesco Corallo, een gokbaas op Sint Maarten. Dat is ook precies datgene waar Schotte nu voor is veroordeeld. In de mediastrategie, die enkele uren na de uitzending werd rondgestuurd, werd gevraagd om Schotte vooral uit de wind te houden: ,,Focus op schade voor Curaçao, niet functie min-president centraal stellen.”ADOpinie 800
Bijzonder interessant is de opsteller van deze mediastrategie. Dat is Dean Rozier, toenmalig voorzitter van de MFK-fractie in het parlement van Curaçao. De interne memo is ook geschreven op briefpapier van het Parlamento di Korsou. Deze Rozier is dezelfde politicus die slechts enkele maanden later, op 3 augustus 2012, zijn steun opzegde aan Gerrit Schotte waarna de regering van de MFK viel. Enkele weken later werden plotseling twee auto’s van Rozier in brand gestoken, een in maffiakringen op Curaçao niet ongebruikelijke vorm van intimidatie.
Francesco Corallo is een maffiabaas. Ik zeg het, want ik mag het zeggen. Advocaat Gerard Spong had namens gokbaas Corallo aangifte gedaan wegens ‘smaad en belediging’ omdat ik hem in columns op ThePostOnline een maffiabaas heb genoemd. Onlangs kreeg ik bericht van de hoofdofficier waaruit blijkt dat ik mijn werk als Kamerlid goed heb gedaan. Ik heb alle recht om misstanden aan te klagen en bovendien bronnen genoemd. Van de geheime dienst van Curaçao en van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Italië; allemaal gevonden in mijn geheime postvakje.
Het zijn dezelfde bronnen die ik ook terugzag in de veroordeling van Schotte, de premier die volgens de rechter niet meer was dan een ‘marionet’ van Corallo. Spong moest de aangifte doen van zijn cliënt Corallo, maar moet toch ook hebben geweten dat dit soort juridische bokkensprongen in ons land niet erg zinvol zijn. De aangifte past wel in een cultuur van intimidatie op de Antillen waar mensen als Corallo proberen critici de mond te snoeren. Telkens als Spong weer moet inbinden, zullen hopelijk meer mensen op de eilanden het lef hebben om hun kritiek te uiten.
Samen met VVD-Kamerlid André Bosman heb ik een voorstel gedaan voor een grootschalig onderzoek naar de onder- en bovenwereld op de Antillen, in het bijzonder tussen de politiek en de gokindustrie. Dat onderzoek, waarvoor Nederland ruim 22 miljoen euro en meer dan 50 mensen heeft vrijgemaakt, is nu gestart; in nauwe samenwerking met de VS (witwassen van drugsgeld) en Italië (betrokkenheid van de maffia). Op Curaçao is gokbaas Robbie dos Santos veroordeeld. Hij moet 36 miljoen euro betalen. Dos Santos is nauw verbonden met de grote baas Corallo op Sint Maarten.
Samen met Bosman heb ik ook Kamervragen gesteld over de rol van KPMG in de Antilliaanse gokindustrie, omdat dit Nederlandse accountant bedrijf jarenlang de boeken heeft gedaan van Corallo en mogelijk ook die van Dos Santos. Ook ben ik erg benieuwd naar de rol van KPMG in het Curaçaose telecombedrijf UTS dat mogelijk een rol speelt in illegale sms-loterijen en illegaal gokken bij sportwedstrijden, waar waarschijnlijk heel veel zwart geld wordt witgewassen. De antwoorden van minister Plasterk stellen teleur: de aanpak van dit soort criminaliteit is volgens hem vooral een zaak van Sint Maarten en Curaçao.
Maar de antwoorden van de minister stemmen tegelijk hoopvol. Plasterk verwijst in reactie op onze vragen over KPMG naar het onderzoek dat nu gaande is. Ook erkent hij dat de ondermijning vanuit de gokindustrie ‘het Koninkrijk als geheel’ raakt. De minister kan nu nog niets zeggen, maar het onderzoek gaat door. Ondertussen doe ik een beroep op de Raad van Commissarissen van KPMG: Bernard Wientjes (oud-VNO-NCW-voorman), Jan Maarten Slagter (oud-directeur Vereniging van Effectenbezitters), Laetitia Griffith (oud-VVD-Kamerlid) en Jolande Sap (oud-GroenLinks-leider) om de gang van zaken bij KPMG op Sint Maarten en Curaçao eens heel kritisch te bekijken. Ik besef, ik ben maar een onbetekenend Kamerlid. Maar ik vermoed dat bij KPMG op de Antillen veel mis is.

Ronald van Raak is woordvoerder Koninkrijksrelaties van de Tweede Kamerfractie van de SP. Deze column is tevens gepubliceerd op ThePostOnline.nl.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).