Twee tegenstrijdige berichten in dezelfde editie. Minister Palm (PAIS) van Economische Ontwikkeling richt zijn beleid - terecht - op groei van het toerisme en de logistiek ten behoeve van de economie van Curaçao. En twee pagina’s daarvoor: luchthavenbedrijf CAP is niet een beetje duurder, maar veel duurder, dan de dichtstbijzijnde concurrent. De nieuwe directeur-generaal van de Curaçaose Burgerluchtvaart Autoriteit (CBA), Derby, slaat de spijker op z’n kop: ,,Onze airport moet altijd concurrerend zijn om van Curaçao een aantrekkelijke bestemming te maken.” Als de regering Asjes (PS/PAIS/PNP/Sulvaran) echt meer economische bedrijvigheid wil, in toerisme en logistieke sector, moeten wel álle partijen daar naar handelen. Plannen kunnen op papier nog zo mooi zijn uitgewerkt, intenties kunnen nog zo ambitieus zijn, maar als daarvoor niet alle randvoorwaarden in orde zijn, blijven het plannen en intenties. Voor een open en kleine economie - zeker een eiland dat per definitie alleen via zee en lucht bereikbaar is - zijn haven- en luchthavenfaciliteiten die qua prijs en kwaliteit concurrerend zijn een absolute must. Het is als de openbare weg; een vereiste om überhaupt bereikbaar te zijn en dus mee te doen in een competitieve wereld. In de luchtvaart geldt dit voor luchthaven, luchtvaartmaatschappijen en voor de (publieke) luchtvaartautoriteit. Op alle drie punten zit het Curaçao niet mee: de luchtvaartautoriteit werd een paar jaar geleden gedowngraded naar categorie 2 en kreeg lange tijd van voormalig minister Cooper (MAN) van Verkeer niet de aandacht als prioriteit die het vereist; maar met het aantrekken van de expert Derby lijkt er uitzicht op herstel per begin 2015. Voor luchtvaartmaatschappijen is Curaçao vrij lastig; omdat het een in toeristisch opzicht nog relatief onbekende bestemming is en de bezetting (load factor) daardoor laag. Luchthavenexploitant CAP doet daar zelf een schepje bovenop met hoge tarieven, zoals landingsgelden die Curaçao ruim twee duurder maakt dan de directe concurrentie. Bovendien lijkt er niet altijd verstandig en eenduidig te worden omgegaan met het verstrekken van financiële incentives die tot doel hebben de broodnodige airlift te bevorderen. Dan wordt het wel erg moeilijk om de beleidsdoelen - meer groei toerisme en logistiek ten behoeve van een sterkere economie - te realiseren. Om te concurreren en voor meer business moet allereerst de kwaliteit omhoog en tegelijk het prijsniveau zo veel mogelijk in lijn. Het kan niet zo zijn dat CAP, met buitenlandse aandeelhouders, een storende factor is in de ontwikkeling van de Curaçaose economie.

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).