Driemaal is scheepsrecht? Hopelijk gaat dit voor het nieuwe ziekenhuis van Curaçao op. Na Hospital Nobo (HN), met professor Bob Pinedo aan het stuur ten tijde van het Antilliaanse kabinet De Jongh-Elhage, en Nos Hospital Nobo (NHN), uit de koker van het kabinet Schotte, is het nu de beurt aan Hospital Nobo Otrobanda (HNO). Laatstgenoemde is het resultaat van een Statenmotie van april dit jaar waarmee afscheid werd genomen van NHN, dat ontworpen was voor het voormalige Amstelterrein. De nieuwe coalitie koos voor Otrobanda en incrementele bouw van het bestaande Sint Elisabeth Hospitaal. Feit is dat het transitiekabinet Hodge direct al twijfels had en in verband met de motie zelfs liet optekenen ‘gevrijwaard’ te willen worden van eventuele claims. Feit is ook dat onlangs dankzij een minderheidsstandpunt van de hoogste ambtenaar van het ministerie van Gezondheid binnen de Commissie Onderzoek Bouw Ziekenhuis in Otrobanda de regering Asjes tot ander inzicht kwam en het in alle opzichten veel verstandiger vond om niet te experimenteren met vernieuwbouw. Er komt nu met HNO volledige nieuwbouw en wel in Otrobanda. Voor het eerst bestaat er in algemene zin, in publieke en private sector, het gevoel dat het nieuwe hospitaal er daadwerkelijk gaat komen. Dat er een fundament is gelegd waar in brede kring draagvlak voor is. Het is te hopen voor Curaçao en de bevolking - maar ook voor de omringende eilanden - dat het nu echt gaat gebeuren. En dat het ontwerp en de realisatie niet tekort worden gedaan door de vele compromissen om alle partijen aan boord te houden. Qua locatie en (voldoende) ruimte, qua prijs en (terugkerende) kosten, qua bereikbaarheid en ligging, en bovenal qua functies en zorgkwaliteit. Op de parkeerplaats naast Sehos, een stukje Sehos-terrein en de ertussenin liggende Hamelbergweg past het allemaal maar net. Waarom proppen en niet iets meer van het terrein van Sehos en eventueel zelfs een deel van het huidige Sehos? Trouwens, het was altijd al van belang een adequate functie voor het straks niet alleen historische, maar ook verlaten voormalige gasthuis te vinden; met het HNO en het Sehos-gebouw pal naast elkaar, ligt het meer dan ooit voor de hand het oude pand niet te laten verpieteren maar aan te wenden voor aan het nieuwe ziekenhuis gerelateerde activiteiten. Zoals minder intensieve en dus minder dure ‘recovery care’ (nazorg), hotelverblijf voor meegereisde familie uit het buitenland, medisch toerisme en/of bejaardenzorg. Legio mogelijkheden. Legio redenen ook om HNO te omarmen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.